Zoals eerder geschreven zijn chilipepers heet doordat ze capsaïcines aanmaken om zichzelf te verdedigen tegen de vraatzucht van zoogdieren en schimmels. De mens is ook een zoogdier en valt dus ook onder zijn potentiële vijanden. Wat voor de chilipepers dan overblijft zijn vogels: die hebben geen last van de scherp smakende capsaïcines en eten de zaadhoudende chilipepers met smaak op. De zaadjes worden vervolgens met de uitwerpselen verspreid, waardoor de hele cyclus weer opnieuw kan beginnen.
De capsaïcines zijn zo scherp omdat ze de een receptor in de slijmvliezen van mond en neus voor de gek houden. De belangrijkste functie van die betreffende receptor, de TrpV1-receptor (Transient receptor potential cation channel, subfamily V, member 1), is om de lichaamstemperatuur in de gaten te houden. Deze TrpV1-receptor is een door hitte geactiveerd cationkanaal, die een drempelwaarde heeft van 43 graden Celsius. Boven die temperatuur wordt aan de hersenen doorgegeven dat het pijn gaat doen. Doordat die capsaïcine zich bindt aan de TrpV1-receptor geeft de capsaicine dezelfde sensatie dat die hitte zou doen: het brandende gevoel doet pijn. Maar die pijn is een illusie, want hoewel het gevoel van pijn bestaat is er geen enkele kans op een beschadiging van het slijmvlies in de mond of neus.
Maar ook in de maag bevinden zich TrpV1-receptoren. Daarom stimuleert de capsaïcine niet alleen de TrpV1-receptoren in de mond, maar ook die in de maag. Er zijn nogal wat mensen die geloven dat te scherp eten op den duur maagproblemen zou kunnen veroorzaken en enkelen menen dat het op den duur zelfs zou kunnen leiden tot maagkanker.
Onderzoekers [1] hebben eens gekeken wat het echte effect van capsaïcine (en dus ook van pittig eten) is op de zo kwetsbare maagwand. De capsaïcine bleek de vorming van beschadigingen (laesies) in de maagwand door het maagzuur effectief te kunnen remmen en verminderen. De conclusie van het onderzoek was dat capsaicine een belangrijke beschermende rol heeft in de verdediging van het maagslijmvlies.
Overigens blijkt [2] ook dat [6]-gingerol, een belangrijk bestanddeel van gember (Zingiber officinale), eveneens de TrpV1-receptoren kan activeren.
Met andere woorden: als je van, zeg, scherpe Indonesische maaltijden houdt, waarin zowel chilipepers als gember in ruime mate gebruikt worden, dan ben je niet alleen smaakvol, maar ook zeer gezond bezig.
[1] Minowa et al: Stimulatory effect of centrally injected capsaicin, an agonist of vanilloid receptors, on gastric acid secretion in rats in European Journal of Pharmacoligy – 2001
[2] Morera et al: Synthesis and biological evaluation of [6]-gingerol analogues as transient receptor potential channel TRPV1 and TRPA1 modulators in Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters – 2012
Geen opmerkingen:
Een reactie posten