Chilipepers en Gewichtsverlies

Het gebruik van chilipepers in gerechten is ook een goede methode om wat extra gewicht te verliezen. Tijdens en direct na het eten voel je je warm worden en breekt het zweet je soms uit. Dat is het resultaat van het feit dat chilipepers stofjes bevatten die de spijsvertering bevorderen, de thermogenesis (warmteproductie) en het zuurstofgebruik van je lichaam verhogen. Dat effect houdt wel zo'n twintig minuten aan. Door dit alles verbruik je uiteraard meer calorieën dan normaal. Omdat er maar weinig chilipepers in je gerecht verwerkt zullen worden en chilipepers zo-wie-zo nauwelijks calorieën bevatten, betekent dat dat je extra gewicht zult gaan verliezen.
Een beetje chilipeper van 10 gram per maaltijd vermindert bovendien al het hongergevoel. Het is even wannen, maar met een beetje doorzetten wen je al snel aan de scherpe smaak. Deze bevinding is volgens Amerikaanse onderzoekers van de Purdue University een eenvoudige manier om gewichtsverlies te realiseren. Co-onderzoeker Professor Mattes acht het gebruik van chilipepers een simpele manier om af te vallen om dat mensen vaak problemen hebben om hun eetpatroon blijvend aan te passen. Het voortdurend bezig zijn met voedsel plus het verlangen om vette, zoute of zoete voedingsmiddelen te consumeren daalden meer in proefpersonen die niet gewend waren om chilipepers te eten. Dat effect was niet aanwezig bij proefpersonen die al gewend waren om pittig te eten, wat suggereert dat mensen op de lange termijn ongevoelig kunnen worden voor de effecten van chilipepers.

Maar dat is niet zo erg omdat je dan al gewend bent aan lekker pittig eten en daarbij hoort geen overdaad aan ongezonde tussendoortjes.

Mocht je na lang proberen toch écht niet kunnen wennen aan de scherpe smaak van chilipepers dan komt de redding mogelijk uit Japan. Een onderzoeksteam onder leiding van professor Susumu Yazawa deed al lange tijd onderzoek naar chilipepers. In Thailand ontdekte dit team dat tussen een extreem scherpe chilipepervariant, de Capsicum Hybrid-19 (afgekort tot CH-19), af en toe een pepertje zat dat minder scherp bleek. In proefvelden werd deze chilipeper verder onder handen genomen en men slaagde er uiteindelijk in om de pittigheid steeds verder te verminderen.

Het bleek dat de CH-19 arm was aan capsaïcines, maar rijk was aan capsinoïden. Zoals capsaïcines een familie van chemisch verwante stofjes vormen, vormen de capsinoïden dat ook. Tot de capsinoïden behoren capsiaat, dihydrocapsiaat and nordihydrocapsiaat. Deze twee groepen bleken chemisch gezien tot dezelfde familie te behoren, maar de capsinoïden bleken qua pittigheid een factor 1000 minder scherp te zijn. Toch hebben deze capsinoïden volgens Japans wetenschappelijk onderzoek kennelijk hetzelfde effect op het menselijk lichaam als zijn heel wat scherpere familieleden. Capsaïcines en capsinoïden hebben gemeen dat ze het hongergevoel verminderen en daardoor eet je simpelweg minder.
Dus, zo zou je denken, waarom liggen deze chilipepers hier nog niet in de supermarkt? Het probleem van CH-19 is namelijk dat het Japanse voedingsmiddelenbedrijf Ajinomoto de CH-19 heeft laten registreren als novel food. Dat betekent dat het beschermd is door een aantal patenten en dat alleen Ajinomoto het recht heeft om producten op de markt te brengen waarin CH-19 is verwerkt. Nederland behoort voorlopig niet tot de landen waar het in de schappen van de supermarkt wordt gezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten