Chilipepers: Wedstrijdje doen?

Voor de meeste consumenten zijn chilipepers heet of zelfs al heel snel té heet. Het heeft vooral te maken met je eetgewoonten; hou je veel van de Hollandse pot dan heb je al snel je grens bereikt, maar hou je veel meer van exotische gerechten dan mogen chilipepers daarin beslist niet ontbreken.

Er bestaan vele variëteiten chilipepers. De een kan zeer mild zijn, terwijl de ander superscherp zal blijken te zijn. Om de scherpte van een chilipeper te bepalen heeft men ooit de zogenaamde Scoville-schaal ontwikkeld.

Op die befaamde Scoville-schaal heeft paprika – ook een chilipeper, maar die door een mutatie het vermogen verloren om capsaïcine aan te maken – een kracht van 0. Wat wij een Spaanse peper noemen is eigenlijk niet meer dan een Cayennepeper met een kracht van 30.000 Scoville Units. De scherpe Indonesische lombok rawits zijn eigenlijk ook Cayennepepers, maar gezien het bekende adagium hoe kleiner, hoe scherper, reiken deze chilipepers al tot een scherpte van 50.000. Tot slot behalen de superscherpe Madame Jeanetjes, bekend van de hete Surinaamse gerechten, een kracht van 125.000 tot 325.000 Scoville Units.

Het zal u niet verbazen dat kwekers van chilipepers onderling in een felle strijd verwikkeld zijn om de allerscherpste chilipeper ter wereld te kweken. De vraag was dus welke chilipeper zich 's werelds heetste mocht noemen. Om de objectiviteit te bewaren heeft men de hulp ingeroepen van het Chile Pepper Institute van de New Mexico State University.

De onderzoekers plantten een aantal variëteiten van de chilipeper, waarvan men al wist dat ze tot de kanshebbers behoorden. Er werden 125 planten geplant van de Trinidad Scorpion, de 7-pod, de Chocolate 7-pod en de Bhut Jolokia, een vroegere wereldrecordhouder. Nadat de chilipepers geoogst waren kon het testen beginnen.

Uiteindelijk bleek de Trinidad Moruga Scorpion de winnaar met 2.009.231 Scoville Units. Geen wonder dat men bij het kweken van deze plant adviseert om jezelf te beschermen door middel van het dragen van latex handschoentjes.

Uiteraard waren er ook waaghalzen, die een hapje van de Trinidad Moruga Scorpion durfden te nemen. 'Je neemt een hap en het lijkt eerst wel mee te vallen', zei Paul Bosland, directeur van het genoemde Chile Institute. 'Daarna wordt het erger, erger en nog erger'. Het mooie van deze chilipepers is dat ze niet alleen de heetste ter wereld zijn, maar ook nog eens een van de meest smaakvolle.

Peperzaden biedt de Trinidad Moruga Scorpion al enige tijd aan met de tekst dat er nog niet veel bekend was over deze mogelijk heetste peper ter wereld. Tot nu dus.
Trinidad Moruga Scorpion [Foto: Jim Duffy]

De lijst met wereldkampioenen van de afgelopen jaren:
• 2012 Trinidad Moruga Scorpion (2.009.231 Scoville Units)
• 2011 Trinidad Scorpion Butch Taylor (1.463.700 Scoville Units)
• 2011 Naga Viper (1.382.118 Scoville Units)
• 2011 Infinity Pepper (1.067.286 Scoville Units)
• 2007-2011 Bhut Jolokia (1.041.427 Scoville Units)
• 1994-2006 Red Savina  (577.000 Scoville Units)

No comments:

Post a Comment