[Recept] Sambal Oelek

In Nederland zijn vele varianten sambal te koop. De keus om de lekkerste te vinden is dus niet zo eenvoudig.

Het lastige is ook dat het merendeel van de sambals in een potje verstopt zit en dat betekent dat de fabrikant moet zorgen dat ze langer dan een paar weken houdbaar moeten blijven. Hoewel de gebruikte chilipepers en het toegevoegde zout zelf al enige conserverende werking hebben, worden vaak toch allerhande conserveermiddelen toegevoegd om de sambal langer goed te houden.

Daarom is het een goed idee om zelf je chilipepers te gaan kweken. Je kunt diverse soorten kweken om zo proefondervindelijk te ontdekken welke je het lekkerst vindt. Zaden van chilipepers zijn tegen aantrekkelijke prijzen te koop bij Peperzaden. Na de oogst kun je probleemloos gaan experimenteren met de scherpte en de smaak door het toevoegen van allerhande ingredienten.
Hieronder volgt het basisrecept voor sambal.

Ingrediënten:
– 20 chilipepers
– 2 eetlepels zout

Was de chilipepers. Doe de chilipepers met het zout in een keukenmachine en maal ze fijn. Uiteraard mag je ze ook op de traditionele manier vermalen met de stamper (oelek) en vijzel (tjobek).
Bewaar de sambal in een met kokend water afgewassen en afgesloten pot in de koelkast. Deze verse sambal is dan minimaal een maand houdbaar.

No comments:

Post a Comment