Chilipepers en Pancreatitis

Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier (de pancreas) en dat blijkt een bijzonder pijnlijk gezondheidsprobleem te zijn. De aandoening ontstaat doordat weefsel van de alvleesklier wordt aangetast door het lichaamseigen spijsverteringssap.

Er bestaan twee vormen van parcreatitis. De acute vorm ontstaat doordat de alvleesklier beschadigd raakt door galstenen (in zo'n 55% van de gevallen), alcohol (25%) of een serie andere vaak aangeboren problemen, zoals bijvoorbeeld hypercalcemie (teveel calcium in het bloed), hyperlipidemie (teveel vetten in het bloed) of hemochromatose (een ijzerstapelingsziekte. Ook bestaat er een chronische vorm van pancreatitis en daarvan is de meest voorkomende oorzaak het overmatig gebruik van alcohol. Een pancreatitis kan uiteindelijk leiden tot alvleesklierkanker. Niet alleen je lever raakt dus op de langere termijn door teveel alcohol beschadigd (levercirrose, hepatitis en leverkanker), maar ook je alvleesklier.

Zoals gezegd is een ontsteking aan de alvleesklier een zeer pijnlijke aandoening. Bovendien valt er maar weinig aan te doen en de behandeling bestaat slechts uit pijnbestrijding en het operatief wegsnijden van afgestorven weefsel. Matigen met alcohol is natuurlijk een optie, maar het onherstelbare kwaad is dan vaak al geschied. Een bijkomend probleem is dat de eilandjes van Langerhans ook in de alvleesklier zitten en wanneer die beschadigd raken er is grote kans dat er een acute vorm van diabetes mellitus type-1 op zal treden.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat de werkzame stof in chilipepers, de capsaïcine, mogelijk in staat is om het ontstaan van alvleesklierkanker tegen te gaan omdat het het ontstaan van pancreatitis kan belemmeren. De onderzoekers noemen de resultaten van hun onderzoek promising en dat is altijd een goed teken.

No comments:

Post a Comment