Chilipepers en Loopneuzen

Zelfs de meest doorgewinterde eter van pittig eten kan eens een maaltijd voorgeschoteld krijgen die iets teveel van het goede is. Een van de meest in het oog lopende signalen van te scherp eten is een loopneus.

Medisch gezien ben je echt niet plotseling allergisch geworden voor een ingrediënt in die maaltijd. De symptomen horen bij een niet-allergische rinitis. Rinitis (of rhinitis) is de wetenschappelijke naam voor ontsteking van de neusslijmvliezen. De binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvlies en het lichaam zorgt er voor dat dit slijmvlies precies voldoende vocht afscheidt om de binnenzijde van de neus in een perfecte vochtige conditie te houden.

In het neusslijmvlies zitten receptoren, waaronder de TrpV1-receptor (Transient receptor potential cation channel, subfamily V, member 1). De primaire functie van die receptor is om de lichaamstemperatuur in de gaten te houden en te reguleren, maar hij geeft ook het gevoel van veel te heet en de daarbij behorende pijn door aan de hersenen.

De chemische structuur van capsaïcine is zodanig dat deze precies past op de capsaïcine receptor in het neusslijmvlies. De naam en de afkorting van de receptor zijn vrijwel onuitspreekbaar en dan is het geen wonder dat deze receptor ook bekend staat als de capsaïcine receptor. De receptor geeft aan de hersenen het signaal door dat het ter plaatse veel te heet is en het neusslijmvlies begint met de overmatige productie van vocht. In normale mensentaal heb je dan een loopneus.

Bij voortdurende blootstelling aan capsaïcine, neemt de activiteit van de TrpV1-receptor af, een fenomeen dat men desensibilisatie noemt. Dus, wanneer je maar zo scherp mogelijk blijft eten, neem je uiteindelijk afscheid van die vervelende loopneus.

Maar de medische wereld heeft deze gewenning ook voor andere nasale problemen gebruikt. Er bestaan nu neussprays met capsaïcine met als doel om chronische neusproblemen te behandelen. Ongeveer de helft van de niet-allergische patiënten met chronische neusklachten reageert niet op de standaard behandeling met lokale corticosteroide spray. Naar schatting gaat het hierbij in Nederland om zo'n honderdduizend mensen. Tot voor kort was er voor deze groep patiënten geen alternatief dan spoelen met zout water en rokerige ruimtes vermijden.

Onderzoek toonde aan dat een behandeling met een neusspray waarin capsaïcine is verwerkt bij een groot deel van deze patiënten positieve resultaten op kan leveren. Capsinol levert het perfecte middel om probleemloos van een niet-allergische rinitis af te komen. De neusspray is online te bestellen, maar ook diverse drogisten hebben het in hun assortiment opgenomen.

No comments:

Post a Comment