Zwarte peper en stoppen met roken

De zwarte peper (Piper nigrum) is een tropische klimplant. De wortels van deze plant staan voornamelijk in de tropische oerwouden van een aantal landen van Zuidoost-Azië. Vroeger was Indonesië de grootste producent van zwarte peper, maar die eer is tegenwoordig overgenomen door Vietnam.
[Foto: Devadaskrishnan]
De peperkorrel, zoals wij hem kennen, is eigenlijk een bes. De zwarte peper is de gekookte en daarna gedroogde onrijpe bes van die plant. Groene peper is alleen maar de gedroogde onrijpe bes en witte peper is de gedroogde rijpe bes.  

Zoals aan de chilipeper vele gezondheidsvoordelen worden toegeschreven, zijn ook de mogelijke effecten van zwarte peper op de gezondheid onderwerp van vele mythes, legendes en ook wetenschappelijk onderzoek geweest. Zwarte peper wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met gewichtsverlies als gevolg van het feit dat zwarte peper de aanmaak van maagzuur in de maag stimuleert. Dit zorgt ervoor dat eten sneller in de maag verteerd wordt. Die snellere doorstroming is positief voor het verliezen van enig gewicht.  

Maar de essentiële olie van zwarte peper heeft ook nog een onverwacht effect: het blijkt te kunnen helpen bij het stoppen met roken. Onderzoek heeft aangetoond dat, wanneer je een nepsigaret rookt die de essentiële olie van zwarte peper uitwasemt, je een stuk minder zin hebt om weer een échte sigaret op te steken. Daarmee kan zwarte peper een steuntje in de rug zijn voor mensen, die net gestopt zijn met roken en nog last hebben van die vervelende afkickverschijnselen.

Het stoppen met roken leidt vaak ook tot een toename van het gewicht. Nicotine zorgt voor een veel snellere stofwisseling en als je stopt met roken gaat deze van overdrive terug naar zijn normale stand.  Zwarte peper en chilipepers zijn ook nog eens interessant om die extra kilo's effectief te bestrijden.

No comments:

Post a Comment