Zure kers (Prunus cerasus) is een nauw verwante soort van de zoete kers (Prunus avium). De zure kers is ook wel bekend als kriek of morelle. Deze struik tot kleine boom kennen we vooral als aangeplante soort voor de kweek van zure kersen of morellen. Verwilderd kun je de zure kers vinden in bosranden, waar hij nog voldoende licht ontvangt.
Er bestaan een aantal cultivars van de zure kers die commerciële waarde hebben. De bekendste daarvan is wel de Montmorency, maar er zijn ook andere zoals Balaton, D'Artagnan en de Romance-serie, een groep cultivars die bekend staat om hun winterhardheid en zoete, donkerrode vruchten.
De Montmorency kers wordt al sinds de 18e eeuw verbouwd in de buurt van Soisy-sous-Montmorency, een gemeente in Noord-Frankrijk op zo'n 12 kilometer van het centrum van Parijs. Door de voortdurende groei van Parijs is Montmorency intussen deel van de agglomeratie van de Franse hoofdstad geworden. De omgeving van Montmorency is heuvelachtig en was bebost, reden voor de Franse welgestelden in de 17e eeuw om het vervuilde Parijs te ontsnappen. Voor de rest wordt de Montmorency kers tegenwoordig alleen nog in Saint-Prix verbouwd, een commune in de Bourgogne in oostelijk Frankrijk.
In Engeland staat de Montmorency kers bekend als de Kentish Red, die, zoals de naam al aangeeft, overal in het graafschap Kent werd aangeplant. Niets meer van over.
Belangrijke teeltgebieden zijn (of waren) Île-de-France (Parijs, Frankrijk), Ontario (Canada), Michigan en Wisconsin (US). De Amerikaanse staat Michigan produceert jaarlijks ongeveer 90,000 ton.
Deze kersen worden vooral vers geconsumeerd of verwerkt tot conserven, vaak voor kersenvulling of jam. Ook gedroogd fruit, sap, sapconcentraat en zelfs kirsch zijn te krijgen.
Waarom staat de Montmorency kers tegenwoordig in de belangstelling, zo kun je je afvragen. De zure kers is onderwerp van wat wetenschappelijk onderzoek geweest en daaruit bleek dat ze atleten zouden kunnen helpen door ze te beschermen tegen spierverlies en spierpijn na het sporten, en door te helpen bij het herstel van de spieren[1].
Het onderzoek zelf is iets genuanceerder en meldt dat het een supplement op basis van de zure kers een 'small beneficial effect' ('klein gunstig effect') had op vermindering van spierpijn. Een 'moderate beneficial effect' ('matig gunstig effect') werd waargenomen op het herstel van spierkracht en een 'moderate effect' ('matig effect') werd waargenomen voor spierkracht. Verdere analyse van de gegevens toonde een 'large effect' ('groot effect') op herstel van de spronghoogte en een 'small significant effect' ('klein behoorlijk effect') op sprinttijd.
De resultaten tonen, volgens de onderzoekers aan dat het slikken van een supplement met zure kers kan helpen bij het herstel na zware inspanning.
Het Nederlandse handelshuis Van Eeghen verkoopt tegenwoordig een supplement op basis van de Montmorency kers en dat lijkt vooral door wielrenners gebruikt te worden. Zie hier voor de brochure.
[1] Hill et al: Tart Cherry Supplementation and Recovery From Strenuous Exercise: A Systematic Review and Meta-Analysis in International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism - 2021
Geen opmerkingen:
Een reactie posten