Pruimen in suiker (Prugne sotto zucchero)

Wat doe je als je pruimenboom veel pruimen heeft opgeleverd. Je kunt ze natuurlijk niet allemaal in een keer opeten, want pruimen bevatten de zoetstof sorbitol (en niet fenylsateïne, zoals alom op internet wordt nageschreven) en dat heeft een laxerend effect.
Je legt ze op een fruitschaal en je belooft jezelf om er elke dag een paar van op te eten, maar dan vergeet je die belofte een paar dagen en dan blijkt dat een schimmel heeft toegeslagen. Weg heerlijke pruimen.

Een goed idee is om de pruimen in te maken in suiker en in goed Italiaans krijg je dan Prugne sotto zucchero. Door deze methode blijven ze lang goed en lekker stevig. De ontstane siroop kan gebruikt worden om ijs te garneren of om een heerlijke frisdrank van te maken door vers water toe te voegen.

Het velletje van een pruim bevat een wasachtige laag, bedoeld om het fruit te beschermen tegen waterschade en UV-straling van de zon[1]. Deze was is eetbaar, maar kan bij het inmaken wat witte neerslag vormen. Daarom loont het de moeite om de pruimen te ontvellen voordat ze worden ingemaakt. Dat ontvellen werkt op precies dezelfde manier als bij tomaten. Snijd met een mesje een kruisje aan de bovenkant van de pruim en dompel ze zo'n 30 seconden onder in kokend water. Laat ze 'schrikken' in koud water, waarna het velletje dan gemakkelijk los zal komen.

In principe kun je pruimen met of zonder pit inmaken, maar het handigst is natuurlijk om dat zonder pit te gaan doen. Dan heb je later geen gedoe om de pit er alsnog uit te halen.

Ingrediënten en Bereiding
- Steriliseer je potten
- Voldoende pruimen om al je potten te vullen (of voldoende potten om al je pruimen in te maken)
- 400 gram suiker per pot van een liter
- Optioneel een vanillestokje per pot

- Doe het water en de suiker in een kookpan en breng het aan de kook. Zorg ervoor dat de suiker goed opgelost is voordat je het mengel gaat gebruiken.
- Vul vervolgens de potten met pruimen tot twee centimeter onder de rand en vul af met het water-suikermengsel tot één centimeter onder de rand.
- Klop op een zachte ondergrond voorzichtig de luchtbellen uit de potten, draai het deksel stevig op de potten, zet de potten op de kop en laat afkoelen.
- Na afkoelen kan de pot weer omgedraaid worden en op een koele, donkere plaats worden bewaard.
- Vergeet niet de inmaakdatum ergens op de potten te vermelden.

[1] Bain, McBean: The structure of the cuticular wax of prune plums and its influence as a water barrier in Australian Journal of Biological Science – 1967. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten