Waarom pruimen laxerend werken

Iedere moeder weet het: als de stoelgang lastig is, zijn pruimen een mogelijk oplossing voor het probleem. Zelfs vruchtensapproducent Roosvicee heeft een speciale versie op de markt met de veelzeggende naam Laxo.
Maar waarom hebben pruimen een laxerende werking is een vraag waarop op internet veel verschillende antwoorden gegeven worden.

Veel websites melden gemakzuchtig dat pruimen veel vezels bevatten en die vezels stimuleren de darmwerking. Dat klopt natuurlijk in zijn algemeenheid wel, maar dan kun je net zo goed bruinbrood of volkoren pasta gaan eten om datzelfde effect te bereiken.

Ook, zo melden diverse Nederlandstalige websites, bevatten pruimen het stofje fenylsateïne en dit zou een laxerend effect hebben. Hmm, zo dacht ik direct, wat voor stofje is dat dan precies? Welnu, dat stofje bestaat helemaal niet en het is een bewijs dat iedereen elkaar op internet maar gedachteloos naschrijft zonder zelf enig onderzoek te doen. Het is een kwaal van de moderne tijd.

De laxerende werking van zowel pruimen als pruimensap kan eenvoudig worden verklaard door hun hoge gehalte aan sorbitol (respectievelijk 14,7 en 6,1 gram/100 gram)[1][2].

Sorbitol werkt als een laxeermiddel door water in de dikke darm te zuigen, waardoor de stoelgang wordt gestimuleerd. Bij aanhoudende klachten van obstipatie kan het door je huisarts soms als klysma worden voorgeschreven.

Sorbitol heeft een zoetkracht van 0,5 tot 0,6 keer van die van suiker. Het is een door de EG goedgekeurde zoetstof met als E-nummer: E420. Deze zoetstof kan worden gebruikt in snoepgoed, kauwgom, jam en desserts.

Zoals ook het geval is met andere polyolen (of suikeralcoholen), kunnen voedingsmiddelen, die sorbitol bevatten, maag- en darmklachten veroorzaken. Vooral winderigheid is een veelgehoorde klacht. Sorbitol wordt namelijk slecht in je maag afgebroken, waardoor bacteriën in je dikke darm het werk overnemen. Bij dit proces komen gassen vrij.

[1] Gill et al: Nutrient, fibre, sorbitol and chlorogenic acid content of prunes (Prunus domestica): an updated analysis and comparison of different countries of origin and database values in International Journal of Food Science and Nutrition - 2019
[2] Stacewicz-Sapuntzakis et al: Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food? in Critical Reviews in Food Science and Nutrition - 2001

Geen opmerkingen:

Een reactie posten