Stop geen banaan in je smoothie!

Iedereen hoort tegenwoordig al te weten dat smoothies vaak ongezond zijn omdat ze boordevol suiker (fructose) zitten. Maar, zo verklaren de aanhangers van het drinken van smoothies, ze zitten boordevol vitamines, mineralen en anti-oxidanten.
Vroeger had niemand het over anti-oxidanten, want die werden simpelweg als vitamine of vitamine-achtige gezien. Niets nieuws onder de zon dus.

Maar de wetenschap staat nooit stil en ook anti-oxidanten in smoothies zijn tegenwoordig onderwerp van onderzoek. Dan komen er soms merkwaardige uitkomsten naar buiten.

Het blijkt namelijk dat bananen en rood fruit, zoals bosbessen, rode bessen of aardbeien, helemaal niet samen in een smoothie passen.

Jawel, een banaan is supergezond en een belangrijke bron van kalium, terwijl het je smoothie ook nog eens een wat dikker consistentie geeft. De anti-oxidanten in rood fruit zijn in principe ook supergezond en gedacht wordt dat ze belangrijk zijn voor de gezondheid van je hart en bloedvaten.

Maar nieuw onderzoek lijkt echter aan te tonen dat het toevoegen van slechts één enkele banaan in een mix van rood fruit de meeste voordelen daarvan vrijwel doet verdwijnen[1]. In dat onderzoek kregen deelnemers óf een flavonolrijke bessen smoothie óf een capsule met flavonolen. Testen toonden de verhoogde niveaus aan metabolieten (afbraakproducten) van die flavonolen aan. Het maakt dus niets uit of je een smoothie of een capsule gebruikt.

Maar toen de deelnemers een smoothie van rood fruit met banaan opdronken, bleken de niveaus aan metabolieten van die flavonolen in het bloed met 84 procent te zijn gedaald.

De reden waarom bananen dit negatieve effect hebben op flavonolen heeft waarschijnlijk te maken met een enzym, genaamd polyfenoloxidase (PPO), dat betrokken is bij het oxidatieproces dat bananen bruin kleurt wanneer ze ontdaan worden van hun schil.

De anti-oxidanten ‘denken’ dat die polyfenoloxidase een oxidant is en ruimen deze op. Dat gaat dus ten koste van die anti-oxidanten die maar één keer actief kunnen zijn. Ze schakelen elkaar dus uit. Het gevolg is dat er niet meer genoeg anti-oxidanten in het lichaam aanwezig zijn om hun gezonde werk te verrichten.

Het was maar een kleinschalig onderzoek en veel meer onderzoek is noodzakelijk, maar het toont wel aan dat het nastreven van een gezonde levensstijl soms ongezond kan uitpakken.

Ottaviani et al: Impact of polyphenol oxidase on the bioavailability of flavan-3-ols in fruit smoothies: a controlled, single blinded, cross-over study in Food and Function – 2023. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten