Augurken in het zuur (Cetriolini sott’aceto)

Augurken en komkommers zijn de vruchten van dezelfde plant (Cucumis sativus), maar het zijn verschillende cultuurvormen. De vruchten die gebruikt worden voor het maken van de ingemaakte augurk zijn kleiner en hebben over het algemeen een dunnere schil dan de vers gegeten komkommer.
Toch kunnen beide varianten ingelegd worden in azijn, iets wat in het Italiaans zo prachtig Cetriolini sott’aceto wordt genoemd.

Het leukste is natuurlijk om je eigen augurken op te kweken uit zaad. Het is een enorm rustgevende hobby om die tere plantjes voorzichtig boven de grond te zien komen en uiteindelijk je augurken te kunnen oogsten.

Door augurken (of schijfjes komkommer) in te maken kun je maandenlang genieten van je eigen productie. Het proces van inmaken in azijn is zeer eenvoudig.

Ingrediënten en Bereiding
- Steriliseer je potten
- Voldoende augurken om al je potten te vullen (of voldoende potten om al je augurken in te maken)
- Maak een mengsel van twee delen azijn en één deel water
- Meet de totale hoeveelheid azijn-watermengsel
- Deel dat getal door 40: dat is de hoeveelheid Aljeta zeezout
- Deel dat getal door 20: dat is de hoeveelheid suiker
- Breng het azijn-watermengsel aan de kook.
- Maak naar eigen inzicht een kruidenmengsel, maar vergeet nooit peperkorrels en laurierbladeren.

- Begin met het kruidenmengsel en vul vervolgens de potten met augurken (of schijfjes komkommer) tot twee centimeter onder de rand en vul af met het azijn-watermengsel tot één centimeter onder de rand.
- Klop op een zachte ondergrond voorzichtig de luchtbellen uit de potten, draai het deksel stevig op de potten, zet de potten op de kop en laat afkoelen.
- Na afkoelen kan de pot weer omgedraaid worden en op een koele, donkere plaats worden bewaard.
- Vergeet niet de inmaakdatum ergens op de potten te vermelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten