Dadelpalmen moeten Senegalees bos herstellen

In Senegal is de National Agency for Reforestation and the Great Green Wall (ASERGMV) onlangs begonnen met het inzamelen van dadelpitten om het Senegalese bosareaal te herstellen, aangezien het land 40.000 ha bos per jaar verliest door voornamelijk illegaale kap. Het Nationaal Agentschap voor Herbebossing en de Grote Groene Muur voert daarom de initiatieven op om aangetaste landbouwgrond te herstellen. Het nieuwste initiatief van het agentschap is erop gericht om in het West-Afrikaanse land duizenden dadelpalmen te planten.
In een rapport van 2018 zei de Wereldbank dat Senegal 81.480 vierkante kilometer bosbedekking had. Maar elk jaar gaat 40.000 hectare bos verloren door menselijke activiteit. Vooral Chinese bedrijven kappen veelel illegaal grote delen oerwoud weg. De meest getroffen gebieden bevinden zich in de Ferlo, in het oosten van Senegal, in de Sine Saloum in het westen en in Casamance in het zuiden.

Om het bosareaal hopelijk te herstellen, is ASERGMV van plan dadelpalmen te gebruiken. Haïdar el-Ali uit, de directeur van het Nationaal Agentschap voor Herbebossing en de Grote Groene Muur, verklaarde: "Dadelpalmen groeien goed in het hele Ferlo-gebied. Deze bomen zijn ook zeer interessant voor de biodiversiteit vanwege hun vermogen om water vast te houden, waardoor ze kunnen overleven tijdens het droge seizoen."

De aanplant van dadelpalmen zal ook de dadelimport verminderen. Dadels worden op grote schaal geconsumeerd tijdens de ramadanperiode. Dit fruit, zeer vaak gekonfijt, is afkomstig uit Tunesië, de grootste exporteur ter wereld, die in het seizoen 2018-2019 120.000 ton dadels op de internationale markt afzette.

Bron: afrik21.africa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten