[Image: Sarah Frey - Watermelon grower] |
L-citrulline is een stofje dat een niet-essentieel aminozuur is. Je nieren zetten L-citrulline om in een ander aminozuur met de naam L-arginine. Bij dat proces komt NO vrij.
Bekend is dat NO het immuunsysteem helpt om infecties tegen te gaan en dat het het hart en bloedvaten beschermt. Vooral van belang is dat NO zorgt voor de verwijding van bloedvaten en dat het aderverkalking, wat nog steeds doodsoorzaak nummer één in ons land is, tegengaat. Meer specifiek kun je zeggen dat NO ervoor zorgt dat de vaatwand niet plakkerig wordt, niet gaat lekken en dat zich geen bloedklonters op de vaatwand vormen.
Bij een ander onderzoek (in ratten) bleek dat L-citrulline en het daaruit gevormde L-arginine verminderde ontstekingsreacties tot gevolg hadden, wat uiteraard ook al een positief effect op je hartgezondheid heeft[2].
Het lastige is dat die L-citrulline voornamelijk in en vlakbij de schil zit. Die schil eet je uiteraard niet, maar het betekent wel dat je het vruchtvlees wel zo dicht mogelijk bij die schil moet wegsnijden. Overigens zijn wetenschappers al een tijdje bezig om watermeloenen te kweken met hogere concentraties L-citrulline in het vruchtvlees.
[1] Britt Burton-Freeman et al: Watermelon and L-Citrulline in Cardio-Metabolic Health: Review of the Evidence 2000-2020 in Current Atherosclerosis Reports – 2020
[2] Hnog et al: Watermelon and l-arginine consumption improve serum lipid profile and reduce inflammation and oxidative stress by altering gene expression in rats fed an atherogenic diet in Nutrition Research – 2018
Geen opmerkingen:
Een reactie posten