Thee en Luchtweginfecties

Ook thee bevat werkzame stofjes en de belangrijkste daarvan zijn catechinen. Dat is een hele groep van flavonoïden die zich verbergen in de blaadjes van de theeplant (Camellia sinensis). Zoals zo vaak komen diezelfde stofjes ook voor in andere planten, waaronder appels, bessen en cacao, maar in veel mindere mate.

Daarom zijn we voor die catechinen vooral aangewezen op het drinken van thee. Maar waarom zouden we dat doen? Zijn die catechinen dan gezond?

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat deze catechinen antivirale effecten hebben. Daarbij gaat het om regelmatige consumptie van thee. Twee meta-analyses suggereren dat het regelmatig drinken van thee het risico verlaagt op influenza en andere infecties van de bovenste luchtwegen. Afhankelijk van het type studie was er een risicovermindering van 48% en 33%.

Een eerste meta-analyse omvatte acht gepubliceerde studies met in totaal 5048 deelnemers en een onderzoeksduur variërend van 3 tot 8 maanden. Voor een preventief effect zou je één tot vijf koppen per dag moeten drinken[1].

In een andere analyse werd het preventieve effect geëvalueerd van thee op griep en andere acute bovenste luchtweginfecties. Hiervoor werden tien gepubliceerde studies met in totaal 3748 deelnemers geanalyseerd[2].

Uit deze analyse kwam naar voren dat het drinken van thee het risico op griep of een andere luchtweginfectie met gemiddeld 32% omlaag bracht. Het preventieve effect was duidelijk afhankelijk van de dosis. Ook een 'gebruiksfrequentie' (lees: het drinken van een kop thee) van driemaal daags bleek effectiever dan eenmaal daags.

Eerder al werd in een andere studie een preventief effect gevonden van thee op griep[3]. In deze studie kregen 255 zorgverleners gedurende twaalf weken een supplement met een lage dosis catechinen (57 mg) of met een hoge dosis catechinen (171 mg), of een placebo. Het merendeel van de deelnemers (meer dan 95%) was gevaccineerd tegen griep. Ondanks griepvaccinatie kreeg 26,7% in de placebogroep toch griep, terwijl dit in de groep die de hoge dosis catechinen kreeg de helft minder was (13,1%). Daarmee gaf de hoge dosis catechinen een risicoreductie van 54%. De lage dosis had geen effect.

In vitro-studies laten zien dat theecatechinen directe anti-virale effecten hebben en daarnaast de binding verhinderen van het influenzavirus aan gastheercellen en daarmee infectie en replicatie kunnen tegengaan[2].

[1] Rawangkan et al: Anti-Influenza with Green Tea Catechins: A Systematic Review and Meta-Analysis in Molecules – 2021
[2] Umeda et al: Preventive effects of tea and tea catechins against influenza and acute upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis in European Journal of Nutrition – 2021
[3] Furushima et al: Prevention of Acute Upper Respiratory Infections by Consumption of Catechins in Healthcare Workers: A Randomized, Placebo-Controlled Trial in Nutrients – 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten