Slangkalebas

Als we Zucca Serpente di Sicilia (Lagenaria siceraria longissima) vanuit het Italiaans naar het Nederlands vertalen wordt het de 'slangkalebas van Sicilië'. Het is een kalebas die in Zuid-Italië en Sicilië wordt geteeld en daar onder verschillende locale namen bekend staat, waaronder zucca da vino, zucca bottiglia en cucuzza. Botanisch gezien is het een ondersoort van de kalebas (Lagenaria siceraria).
De Zucca Serpente di Sicilia groeit, zoals alle kalebassen en pompoenen, als een soort liaan. Alle andere variëteiten zijn wat lui en groeien liggend op de grond, maar de Zucca Serpente di Sicilia heeft wat meer ambitie en die reikt naar de hemel. In Italië helpen de bewoners hem een beetje door de plant op een houten rek te kweken, waardoor de vruchten naar beneden gaan hangen. Zonder zaken, waaraan hij zich op kan trekken, zal de Zucca Serpente di Sicilia zich als een 'gewone' kalebas gaan gedragen.

De Italianen hebben echter niet zonder reden de Zucca Serpente di Sicilia op rekken laten klimmen, want daardoor zal de zwaartekracht zorgen voor redelijk rechte vruchten. Laat je hem op de bodem zijn gang gaan, dan ontstaan kronkelende vruchten die inderdaad aan slangen doen denken.

De tot drie centimeter dikke vruchten kunnen een lengte bereiken van meer dan een meter, al zijn er exemplaren geweest van bijna drie meter lang. Aanbevolen wordt om hem bij een lengte van zo'n 40 centimeter te oogsten, want daarna wordt hij wat houterig.

De Zucca Serpente di Sicilia wordt ingezet als ingrediënt in soepen en pasta's. Vooral in Palermo, de hoofdstad van Sicilië, wordt daarmee ook een traditionele soep gemaakt die de naam 'Minestra di Tenerumi'. Die bestaat uit de malse bladeren van deze pompoen, gepelde tomaten en knoflook.

Ook wordt er een unieke Siciliaanse jam van gemaakt, de 'Marmellata di zucca'. Het recept is eenvoudig: Zucca Serpente di Sicilia, citroenschil en 50% suiker.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere kalebas op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten