Surinaams Zuurgoed

Overal waar het klimaat weldadig is (lees: heet) eten mensen vaak pittig voedsel. Je vraagt je misschien af waarom die twee bij elkaar horen, maar het antwoord is eenvoudig: in tropische omstandigheden bederft voedsel snel en het toevoegen van chilipepers maskeert de geur en smaak van het beginnende bederf.
Maar bij pittig eten hoort een koele tegenhanger en daarom had je in voormalig Nederlands-Indië de atjars, wat tegenwoordig in het Maleis acar wordt genoemd.

Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische, de Maleisische en de Nederlandse keuken. De betreffende pagina op Wikipedia vergeet gemakshalve dat we in Nederland de voormalige Indische keuken hebben omarmd.

Maar, zo zullen de Surinamers in Nederland op dit moment opmerken, hoe zit het met de Surinaamse keuken? In Suriname leven veel inwoners van Javaanse herkomst en die hebben uiteraard hun Indische keuken met zich meegetorst. Ze spreken zelfs nog altijd een variant van de Javaanse taal, het Surinaams-Javaans.

Omdat ook Suriname zich mag wentelen in een tropisch klimaat houden de inwoners ook van pittige gerechten. Bij veel van die Surinaamse gerechten kan zuur natuurlijk niet ontbreken. Surinaams zuur (ook wel zuurgoed genoemd) wordt, net als de Indische atjar tjampoer (Maleis: acar campur) werkelijk overal bij gegeten.

De bereiding is zeer eenvoudig en ook in Nederland zouden we daar wel eens wat meer aandacht aan mogen besteden. Zuurgoed past heerlijk bij typische Surinaamse gerechten als bami, roti, pom of gestoofde kip.

Ingrediënten:
- één komkommer, in halve maantjes gesneden.
- één rode ui, in halve ringen gesneden.
- één madame Jeanette (optioneel).
- twee wortels, geschrapt.
- twee paprika's, in blokjes gesneden.
- vijf kruidnagels.
- vijf korrels piment.
- twee eetlepels kristalsuiker.
- 150 milliliter azijn.

Bereiding:
- Zet een pannetje op het vuur met 200 milliliter water en de azijn. Voeg tevens de kruidnagels en pimentkorrels toe. Breng het geheel tegen de kook en voeg ook 2 eetlepels suiker en 2 theelepels zout toe. Laat even zachtjes pruttelen.
- Voor wat extra pit kun je tevens een madame Jeanette even laten meekoken.
- Neem een schaal en doe alle gesneden groenten hierin.
- Schenk de vloeistof over de groenten en laat afkoelen.
- Vul superschone of steriele (weck)potten met de groenten en de vloeistof en zorg dat de groenten onder staan.
- Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgedekt weken bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten