Een bijzondere maïs: Sweet Scarlet

De meeste mensen kennen suikermaïs (Zea mays rugosa), alleen maar in de gele variant. In de supermarkt liggen ze gezellig met z'n tweetjes op een schaaltje. De kleur is het gevolg van de aanwezigheid van het gele pigment zeaxanthine. Suikermaïs is ooit ontstaan als een natuurlijke mutatie van maïs (Zea mays) en werd door verschillende inheemse stammen op het Amerikaanse continent geteeld.
Er bestaan echter ook soorten, waarvan de korrels verschillende kleuren hebben. Dat wordt de Indiaanse maïs (Zea mays indurata) genoemd. Net als de suikermaïs kan elke korrel het gele pigment zeaxanthine bevatten, maar in meer wisselende concentraties.
[Indiaanse maïs]

Begin 2024 is in de Verenigde Staten een bijzondere maïs geïntroduceerd met de naam Sweet Scarlet. Deze variant is ontwikkeld door veredeling door de Crookham Company (USA) en combineert een uitzonderlijke smaak en een levendige roze kleur. Natuurlijk is hier de PR-afdeling van het bedrijf aan het woord, want uiteraard zal er slechts een klein smaakverschil met andere soorten Indiaanse maïs zijn en de kleur is niet scarlet (paars) maar diverse tinten roze.

Sweet Scarlet heeft de vertrouwde textuur en smaak van traditionele suikermaïs, waardoor het een veelzijdige keuze is voor elke toepassing, zo meldt het persbericht vervolgens ietwat tegenstrijdig met de eerdere zinnen.

Crookham Company belooft een geweldige opbrengst voor akkerbouwers. Ook is Sweet Scarlet ontstaan als gevolg van traditionele veredeling en niet door genetische mutatie.

"Met Sweet Scarlet hebben we tientallen jaren aan expertise benut om een werkelijk opmerkelijke suikermaïsvariëteit te creëren", zegt George Crookham, CEO van Crookham Company. “Sweet Scarlet levert overvloedige oogsten op en voldoet het aan de behoeften van de hedendaagse consument die op zoek is naar nieuwe en innovatieve producten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten