Mango Lassi

Een lassi is een oeroude drank die uit de Noord-Indiase en Oost-Pakistaanse Punjab afkomstig is. Een lassi is een drank die bestaat uit een mix van yoghurt, water, specerijen en soms fruit. Je kunt een lassi dus met een moderne smoothie vergelijken.
Men gelooft (en er is heel veel geloof voor nodig) dat lassi rond het jaar 1,000 vChr is ontstaan. Ook gelooft men dat via de Ayurveda, een oosterse geneeskunst (let op: geen geneeskunde), dat het drinken van lassi zowel de maag als het brein kan kalmeren.

Daar houden de loftuitingen niet mee op, want een lassi noemt men in de Punjab de vorm, waarin yoghurt aldaar 'het meest gekoesterd wordt'. Het zou bovendien het 'meest geliefde zomerse drankje' zijn en het wordt 'de airconditioner van de Punjab' genoemd.

Nu is op dat alles wel berhoorlijk wat aan te merken, maar de lezer snapt dat hier een verfrissende drank wordt beschreven die in Nederland niet zou misstaan op die zeldzame zwoele zomerse dagen.

In de loop van de geschiedenis zijn er nogal wat variaties ontstaan. Zout, zuur of zoet, noem maar op. Ga er maar vanuit dat de Punjabi er, behalve yoghurt, alles instopten wat ze toevallig voorhanden hadden.

De meest bekende is tegenwoordig de mango lassi, waarvan alom gemeld wordt dat deze variant wel heel erg geschikt is om je af te koelen tijdens die (hier) spaarzame warme zomerse dagen en avonden.

Ingrediënten:
- Eén mango, in blokjes gesneden
- Eén kop yoghurt
- Een halve kop melk
- Honing of suiker naar smaak
- Een kwart theelepel kardemom, gemalen

Bereiding:
- Stop de mango, yoghurt, melk, samen met de eventuele honing, suiker en kardemom in een blender en blend het geheel ongeveer twee minuten.
- Doe eventueel ijs in longdrinkglazen en schenk de mango lassi er overheen.
- Serveer met een vleugje gemalen kardemom.

Tip: Je kunt de mango lassi ook invriezen en dan heb je eigenlijk een heerlijk fris yoghurtijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten