Een bijzondere chilipeper: Pink Tiger

Wat zou er gebeuren, zo dacht een creatief denkende Italiaan, als ik een van oorsprong Indiase Bhut Jolokia (tussen 800,000 en 1,001,300 SHU's) zou kunnen kruisen met een Braziliaanse Bhut Jolokia (tussen 100,000 en 250,000 SHU's). Het antwoord op die interessante vraag is dat je het beste van twee werelden kunt krijgen.
De Pimenta de Neyde is een nog relatief onbekende chilipeper die uiteindelijk verkleurt tot prachtig paars. Die dieppaarse (denk: aubergine) kleur kan uiteindelijk nog een beetje doorkleuren naar een frispaarse kleur, maar dat is het dan ook. Iedere andere chilipeper verkleurt toch meestal wel van groen naar geel, oranje, rood of paars. De Bhut Jolokia heeft het verwrongen (wrinkled heet dat in het Engels) uiterlijk van vele superhete chilipepers.

Samengebald lijkt het er op dat de Pink Tiger kruising wél het verwrongen uiterlijk van een Bhut Jolokia heeft geerfd en tegelijkertijd een deel van de paarse kleur van de Bhut Jolokia. De Italiaanse chilipeperkwekers hebben deze kruising de naam Pink Tiger gegeven, maar roze is niet de meest opvallende kleur die deze chilipeper kan opleveren. Dát is de paarse kleur van deze Capsicum chinensis of beter gezegd: het is voor driekwart een Capsicum chinensis en voor één kwart een Capsicum annuum. De Pimenta de Neyde is namelijk een kruising van twee chilipepersoorten.

De Pink Tiger is dus een superhete chilipeper die ook nog eens zeer decoratief is. De kleur kan variëren tussen een wat groenige perzikkleur tot een groenig paarsige kleur. Soms zijn alle kleuren tegelijk in één chilipeper te aanschouwen. Sommige vroege telers claimen zelfs dat dit ras strepen heeft, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Hij is nog lastig te verkrijgen en dit ras is zelfs nog niet stabiel. Als je een Pink Tiger opkweekt dan kun je daardoor tegen een kleine teleurstelling aanlopen en een chilipeper oogsten die meer weg heeft van de Bhut Jolokia of de Pimenta de Neyde. Maar ach, daar kun je toch wel mee leven?

Wil je zelf eens proberen deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten