Zoete aardappel is (van nature) een genetisch gemodificeerd gewas

Voor iedereen die een natuurlijke afkeer heeft van genetisch gemodificeerde producten heb ik een nieuwtje dat stof tot nadenken geeft.
De zoete aardappel (Ipomoea batatas)is een van de oudste gedomesticeerde gewassen van het Amerikaanse continent en er zijn in Peru archeologische overblijfselen gevonden die dateren van 8,000-10,000 jaar geleden.

Het blijkt dat het genoom van alle zoete aardappelen genen van bacteriën bevat en dat is dus een voorbeeld van een natuurlijk voorkomende genetisch gemodificeerde (GM) plant[1].

Toen Jan Kreuze en zijn collega's van het International Potato Center in Lima (Peru) het genoom van de tamme zoete aardappel onderzocht, ontdekten ze genen die afkomstig waren van één of meer Agrobacterium-soorten. Deze bacteriën infecteren planten en brengen DNA over in het genoom van hun gastheer. Dat systeem was al bekend, omdat onderzoekers tegenwoordig diezelfde bacteriën gebruiken om allerhande landbouwgewassen genetisch aan te passen.

De twee stukjes bacterieel DNA die in de zoete aardappel werden aangetroffen worden in verschillende weefsels van die eetbare knol tot expressie gebracht en één van de sequenties wordt alleen in gekweekte zoete aardappelen gevonden - niet in nauw verwante wilde stammen.

Deze genen coderen voor eigenschappen die wenselijk waren voor de domesticatie van het gewas en werden waarschijnlijk overgebracht naar een oude voorouder van zoete aardappelen, zeggen de auteurs.

Met andere woorden: genetische manipulatie modificatie is niet altijd iets om bang voor te zijn, zoals onnozele mensen ons vaak proberen wijs te maken. De natuur doet het immers zelf ook.

[1] Kynt et al: The genome of cultivated sweet potato contains Agrobacterium T-DNAs with expressed genes: An example of a naturally transgenic food crop in PNAS – 2015. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten