Thee en Depressie

Depressie, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, is een van de meest voorkomende psychische stoornissen bij ouderen. Natuurlijk hebben onderzoekers gekeken welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van depressieve gevoelens. Het blijkt dat (het drinken van) thee een positieve invloed heeft op depressies.
Men denkt dat de invloed van thee op de geestelijke gezondheid van de wat oudere medemens te maken heeft met zowel de biochemische componenten van de thee alswel de sociale context waarin men van thee geniet.

Recent wetenschappelijk onderzoek analyseerde de gegevens van meer dan 13,000 oudere deelnemers aan een langdurig Chinees onderzoek, de Longitudinal Healthy Longevity Survey (CLHLS), dat liep van 2005 tot 2014[1].

De factoren waarmee ze rekening hielden waren: leeftijd, geslacht, woonplaats, opleiding, burgerlijke staat en pensioenstatus. Ze hielden ook rekening met levensstijl en gezondheidstoestanden bij het berekenen van hun resultaten, inclusief of de senioren momenteel alcohol dronken of rookten, hun dagelijkse activiteiten en cognitieve functie. Ten slotte onderzochten ze hoe sociale betrokkenheid de resultaten zou kunnen beïnvloeden, waaronder activiteiten zoals spelletjes, deelnemen aan gemeenschapsactiviteiten en reizen.

In alle gemeten gevallen bleek consequent dagelijks theedrinken een belangrijke preventieve factor tegen depressieve symptomen te zijn. Stedelijk wonen, opleidingsniveau, burgerlijke staat, economische onafhankelijkheid, goede gezondheid en betrokkenheid bij sociale activiteiten hielden evenwel ook verband met minder depressieve symptomen.

Bij het verdelen van de groepen op leeftijd en geslacht, ontdekten onderzoekers dat het verband tussen het drinken van thee en minder depressieve symptomen alleen significant was voor mannen tussen 65 en 79 jaar oud.

Consequent en frequent thee drinken kan het risico op depressieve symptomen voor ouderen verminderen, zo denken de onderzoekers. Het bevorderen van een (traditionele) levensstijl van het drinken van thee kan een kosteneffectieve manier zijn voor gezond ouder worden.

Diezelfde onderzoekers stelden vast dat dezelfde uitkomsten werden verkregen bij ouderen uit Singapore[2]. Met gebruikmaking van gegevens van de Diet and Healthy Aging Study (DaHA) konden zij aantonen dat langdurige consumptie van thee geassocieerd werd met verminderde depressieve en angstgevoelens bij Singaporezen.

[1] Shen et al: Association between tea consumption and depressive symptom among Chinese older adults in BMC Geriatrics – 2019. Zie hier
[2] Feng et al: Association Between Tea Consumption and Depressive Symptoms in Older Chinese Adults in Journal of the American Geriatrics Society – 2012. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten