De eerste afbeeldingen van chilipepers in Europa

Twee afbeeldingen van chilipepers uit het jaar1542. De eerste keer dat chilipepers in een Europese tekst werden afgebeeld.
De afbeeldingen zijn opgenomen in het kruidenboek 'De Historia Stirpium Commentarii Insignes' ('Opmerkelijke commentaren over de geschiedenis der planten'), dat geschreven werd door Leonhard (or Leonhart) Fuchs (1501-1566). Fuchs was een befaamde Duitse arts en botanist.

Het boek bevat omschrijvingen en afbeeldingen van 497 planten plus meer dan 500 illustraties. Meer dan 100 van de planten in het boek werden voor de eerste keer afgebeeld, waaronder dus de chilipeper.

Aangezien Columbus in 1492 als eerste het Amerikaanse continent aanschouwde, duurde het dus precies 50 jaar voordat men in Europa in boekvorm kennis maakte met de chilipeper.

Het botanische geslacht Fuchsia (en daarmee ook de kleur fuchsia) is vernoemd naar Fuchs. De fuchsia werd door de Franse geleerde en monnik Charles Plumier in 1696 gevonden op het eiland Hispaniola, tegenwoordig verdeeld in de Dominicaanse Republiek en Haïti.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten