Capsaïcine in chilipepers vertraagt longkanker

Uit een recente wetenschappelijke studie kwam naar voren dat capsaïcine, verantwoordelijk is voor de pittigheid in chilipepers, mogelijk zou kunnen helpen het proces van het uitzaaien van longkanker te vertragen[1]. Deze vorm van kanker zorgt voor de meeste overlijdens aan kanker bij zowel mannen als vrouwen. De meeste aan kanker gerelateerde overlijdens komen voor wanneer de kanker zich uitzaait naar plaatsen die in het lichaam ver verwijderd liggen van de oorspronkelijke plaats ervan, een proces dat metastase genoemd wordt.

Jamie Friedman van de Marshall University Joan C. Edwards School of Medicine: "Longkanker kan zich uitzaaien naar de hersenen, lever of botten, waar ze moeilijk te behandelen is. Uit onze studie blijkt dat het natuurlijke bestanddeel capsaïcine uit chilipepers een nieuwe therapie zou kunnen vertegenwoordigen om metastase te bestrijden bij longkankerpatiënten."

Experimenten werden uitgevoerd op drie lijnen gecultiveerde menselijke longkankercellen en de onderzoekers ontdekten dat capsaïcine uitzaaiing verhinderde, de eerste stap van het metastase-proces. Ze vonden ook uit dat muizen met metastase kanker die capsaïcine aten minder gebieden vertoonden met metastase kankercellen vergeleken met muizen die de behandeling niet ondergingen.

"We hopen dat capsaïcine ooit gebruikt kan worden in combinatie met andere chemotherapie om verschillende soorten longkanker te behandelen. Daarvoor moeten wel de bijwerkingen aangepakt worden, zoals darmirritatie, maagkrampen en dat brandende gevoel."

De onderzoekers zijn nu bezig om bestanddelen, zoals capsaïcinederivaten en analogen daarvan, te vinden die geen onaangename bijwerkingen hebben, maar die wel net zo'n actieve werking hebben als capsaïcine.

[1] Friedman et al: Capsaicin and natural capsaicin-like compounds suppress metastasis in lung adenocarcinoma in Experimental Biology - 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten