Gebrekskenmerken in Chilipeperbladeren

Iedere plant heeft een bepaald niveau an micronutrienten nodig om optimaal te kunnen groeien. Een vruchtdragend gewas als de chilipeper of tomaat heeft soms extra bemesting nodig om de chilipepers of tomaten tot perfecte exemplaren te kunnen laten uitgroeien. Bij een gespecialiseerde webshop als peperzaden.nl of tomatenzaden.nl kun je speciaal op jouw planten gerichte plantenvoeding aanschaffen.

Toch bestaat de kans dat een plant te weinig van een bepaald micronutrient kan opnemen. De chilipeperplant of tomatenplant zijn directe familieleden tonen dit tekort in de bladeren.

Westlandpeppers heeft een handige Nederlandstalige afbeelding gepubliceerd waarop duidelijk de diverse tekorten zijn aangegeven.
IJzergebrek: De nieuwe bladeren hebben delen van geel en wit tussen de nerven. Het kan zich over het hele blad uitbreiden.

Kalkgebrek: Misvormde, opgekrulde of verfrommelde nieuwe bladeren en koppen. Het oude blad blijft onaangetast.

Stikstofgebrek: De oude bladeren worden eerst geel, hierna worden steeds meer bladeren geel van de stengel tot aan de punt van het blad.

Kalium gebrek: De bladranden van vooral de jonge bladeren worden geel. De gele en dode plekken kunnen later gaatjes in het blad worden.

Magnesiumgebrek: De oude bladeren worden geel van de punt naar de steel, de nerven blijven groen.

Mangaangebrek: Oude bladeren vertonen gele vlekken en er vormen zich gaten tussen de nerven.

Fosforgebrek: De oude bladeren worden donkergroen tot paars. Dit verspreidt zich door de hele plant als het niet tijdig wordt opgemerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten