Een bijzondere chilipeper: Sugar Rush Peach

De Sugar Rush Peach is een nieuwe varieteit chilipeper die zijn naam eer aandoet. Hij behoort tot Capsicum baccatums en die soort bestaat voornamelijk uit de Zuid-Amerikaanse cultivars die bekend staan als aji's. De meest bekende variëteit is de Aji Amarillo, ook wel bekend als de Amarillo chilipeper. Andere variëteiten die tot dezelfde soort behoren zijn de Lemon Drop, Peppadew, Bishop's Crown en de Brazilian Starfish.
De Sugar Rush Peach is echter niet in Zuid-Amerika ontstaan, maar in Wales. Daar is Chris Fowler al jaren bezig om prachtige chilipepers te creëren. Het is langwerpige, perzikkleurige chilipeper met een zoete, welhaast tropische smaak. De zwarte zaden zorgen voor een rokerige, complexe pittigheid. Samen zorgt dit voor een smaaksensatie die niet met die van andere chilipepers te vergelijken is en omschreven kan worden als een hap perzik met op de achtergrond iets van citroen.

Chris Fowler noemt de Sugar Rush Peach een happy accident en geeft bijen de schuld: zij bestoven de verschillende soorten aji die hij in zijn tuinen had staan. Een prachtige vroegrijpende hybride met een hoge opbrengst was dus het gevolg. De plant groeit in een pot uit tot een hoogte van een meter. In de volle grond zal hij 1.50 meter kunnen bereiken. De ietwat cilindervormige vruchten rijpen van lichtgroen tot een zachte perzikkleur.

Zoals zoveel aji's produceert de plant het hele seizoen door. De pittigheid is van dezelfde orde als die van de reguliere rode aji, namelijk 30,000 tot 50,000 op de bekende Schaal van Scoville.

Ondertussen is er ook een variëteit bekend met de naam Sugar Rush Cream. Diens kleur neigt meer naar gebroken wit.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten