Ratatouille en diens familie

Regionale keukens houden geen enkele rekening met grenzen. Ze houden alleen rekening met wat regionaal aan ingrediënten voorradig is. Toch kan de geschiedenis enige invloed uitoefenen op de specifieke receptuur van een gerecht.
In zuidelijk Frankrijk, het deel dat vanaf de Middeleeuwen Occitanië genoemd werd, is ratatouille zo'n bekend regionaal gerecht. Ratatouille is dus zo'n klassieke vegetarische stoofpot die wordt bereid met aubergine, courgette, uien, rode paprika, chilipeper, knoflook en tomaat.

Hoewel iedereen gelooft dat het recept van ratatouille oeroud moet zijn is de oorsprong duister. Vergeet niet dat courgettes, tomaten, paprika's en chilipepers pas na het jaar 1492 in Europa zijn geïntroduceerd, omdat die hun 'thuisbasis' in Zuid-Amerika hadden en door Columbus en zij die na hem aan land kwamen mee naar Europa zijn overgebracht. Het woord 'ratatouille' duikt pas in 1877 (foutief gespeld) voor het eerst op en verwees naar een stoofpot met vlees. De eerste keer dat een recept voor ratatouille in druk verscheen was pas rond 1930.

Maar gerechten ontstaan natuurlijk niet in een vacuum. In vrijwel alle landen rondom de Middellandse Zee bestaan gerechten die min of meer dezelfde ingrediënten bevatten. Uiteraard zijn er hier en daar wat verschillen in bereidingswijze en ingrediënten, maar de basis blijft steeds hetzelfde.
Zo kun je in de spaanse provincie Castilië een gelijkwaardig gerecht aantreffen met de naam pisto. In Catalonië staat samfaina vaak op het menu. Op het Spaanse eiland Majorca kun je smullen van tombet. Een stuk zuidelijker, op Sicilië, vind je gerelateerde gerechten met de naam ciambotta, caponata en peperonata. In Griekenland noemt men een vergelijkbaar gerecht briám of tourloú. Omdat de geschiedenis van Griekenland en Turkije zo verstrengeld is zal het niet verbazen dat ook in Turkije dezelfde gerechten bestaan onder de namen şakşuka en türlü. In Israel heet datzelfde gerecht shakshouka.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten