Suikerbietenzaad, Muizen en Chilipepers

Ik geef toe dat suikerbietenzaad slechts een voorbeeld is. Deze column gaat over elk zaad dat in de volle grond gezaaid wordt. Muizen hebben dan een field day, ofwel het is een tijdje feest, want ze zijn in het voorjaar wel erg hongerig De vraatschade kan tot een behoorlijke financiële schadepost voor akkerbouwers leiden.
In één nacht vreet één muis tot wel 600 bietenzaden op [Bron]. Muizen zoeken de zaden op, breken ze open en eten vervolgens het embryo eruit. Zodra zaad kiemt, is het niet meer aantrekkelijk voor muizen.

Alle suikerbietenzaden zijn tegenwoordig al behandeld met een coating, waarin schimmelwerende stoffen zijn opgenomen, maar een muizenwerende stof is nog niet beschikbaar.

Nu heeft de natuur in verschillende planten al manieren ontwikkeld om vraatschade door muizen tegen te gaan. Hier had ik al gemeld dat het toevoegen van chilipeperzaadjes aan vogelvoer knaagdieren kan weerhouden om mee te snoepen. Het is dus eigenlijk vreemd dat het zo lang geduurd heeft voordat wetenschappers bedachten dat de pittige stof in chilipepers, capsaïcine, ook gebruikt kan worden om bietenzaden te beschermen tegen vraat[1].
Een experiment in Amerika toonde aan dat een coating, waaraan een extract van chilipepers was toegevoegd, de vraatschade door muizen met wel 86% deed verminderen. De chilipeper, die het best uit de test kwam, was de naga jolokia. Dat is zeker een pittige chilipeper met een waarde op de Schaal van Scoville van circa 1,000,000.

[1] Pearson et al: Spicing up restoration: can chili peppers improve restoration seeding by reducing seed predation? in Restoration Ecology – 2018. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten