Chilipepers en vogelzaad

In Amerika is het één van de belangrijkste low impact (lees: het kost geen energie) hobby's: het voeren van vogels in je tuin. Het zou in ons eigen land ook een interessant hulpmiddel zijn om de vogelstand in stedelijke omgevingen een steuntje in de rug te geven.
In de Verenigde Staten hebben ze echter een probleem. Daar snoepen eekhoorns en wasberen vaak van het vogelzaad en dat was nu net niet de bedoeling. Hoe jaag je die zoogdieren weg, zo piekerden enkele liefhebbers.

Het antwoord is eenvoudiger dan ze dachten. Chilipepers hebben een ingenieuze methode bedacht om zichzelf tegen vraatschade te beschermen: ze produceren capsaïcine. Dat is het stofje dat het zo heerlijk pittig maakt en perfect smaak in diverse exotische gerechten.

De bedoeling is dat zoogdieren – waartoe ook wij behoren – afgeschrikt worden door die pittige smaaksensatie. Die capsaïcine past namelijk perfect op de receptor in onze mond die het signaal aan de hersenen door moet geven dat we onze mond branden. Vogels hebben een iets afwijkende receptor in hun snavel. Die hebben die brandende sensatie dus niet als ze chilipepers eten en dat is logisch. Chilipeperplanten zijn namelijk afhankelijk van vogels om hun zaadjes over grotere afstanden te verspreiden.

Terug naar het vogelvoeren en de zaadjesdieven. Hoe zorg je ervoor dat zoogdieren als eekhoorns en wasberen niet snoepen van het zaad dat je speciaal voor vogels hebt gestrooid? Meng chilipeperzaadjes door het zaadmengsel en het probleem is opgelost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten