Een bijzondere chilipeper: Marconi purple

Alle paprika's zijn chilipepers, maar niet alle chilipepers zijn paprika's. Paprika's zijn namelijk door een toevallige mutatie de pittigheid kwijtgeraakt. Ze scoren dus 'nul' op de Schaal van Scoville, die de pittigheid van van chilipepers onderling vergelijkt.
Hier in Nederland kennen we vooral de 'gewone' paprika in een drietal kleuren: rood, geel en groen. Het verschil is slechts dat deze paprika's tijdens verschillende rijpingsperiodes worden geoogst. De zoete puntpaprika's lijken tegenwoordig ook steeds meer aan populariteit te winnen, maar is zoveel meer op het gebied van paprika's. In heel Europa zijn er regionaal (of zelfs plaatselijk) vele rassen die elders volstrekt onbekend zijn.

Een prachtig voorbeeld is de Marconi purple ofwel de Peperoncino Marconi Viola. Het is een kleine puntpaprika van circa 15 centimeter lang met een prachtige dieppaarse kleur. Deze Italiaanse paprika is een zogenaamde heirloom ('erfstuk'), een ras dat mogelijk al eeuwen van generatie op generatie is doorgegeven. Van de Marconi bestaan naast de purple nog twee varianten: de Rosso (Red), de Giallo (Golden).

De Marconi purple rijpt van bijna lakzwart via donkergroen uiteindelijk naar glanzend donkerrood. Onrijp is de smaak fris, kruidig en knapperig. Naarmate ze verder rijpt zal de smaak zoeter en warmer worden.

De Marconi purple groeit tot een hoogte van zo'n 120 centimeter hoog. Gemiddeld kunnen de vele paprika's van de Marconi purple 75 dagen na het verpotten geoogst worden.

Wil je eens proberen om deze bijzondere paprika op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten