Een bijzondere chilipeper: Albanian Red Hot

Aan het begin van de zestiende eeuw had het Ottomaanse Rijk de Balkan helemaal veroverd. Pas toen ze bij het Beleg van Wenen van 1683 vernietigend waren verslagen, brokkelde de toenmalige wereldrijk af en wat restte was het huidige Turkije.

De Turken dropen af, maar hun smakelijke gerechten bleven grotendeels achter. Ik noem hier slechts de bekende tzaziki, de frisse Griekse yoghurtsaus, die in Turkije en de Balkan vrijwel gelijknamige tegenhangers heeft.
[Albanian Red hot]
Maar ook chilipepers bleken bij de plaatselijke bevolking zeer in de smaak te vallen. Pas na de Koude Oorlog ontworstelde de Balkan zich aan de soms zelfgekozen afzondering. Die langdurige periode van afzondering heeft er voor gezorgd dat er regionale heirlooms bleven bestaan, die pas nu aan het licht komen.

Uit Albanië komt de zeer zeldzame Albanian Red Hot, die zijn naam te danken heeft aan zijn rode kleur en zijn pittige smaak. Hij is dus niet superheet, zoals je zijn naam ook kan vertalen. Zijn pittigheid schommelt rondom de 5,000 SHU's. Dit is een variant van de Capsicum annuums, maar hij vertoont de krimpscheuren van een jalapeño. Corked ofwel 'gekurkt' noemen de Engelsen dit verschijnsel.

Deze peper wordt in Albanië Aci Kirmizi Arnut genoemd en dat stamt direct uit de Turkse taal: het betekent 'Rode Albanese Peper'.

Deze chilipeper heeft een zoete, rijke en bijna notige smaak, die soms zelfs aan kers doet denken. Hij wordt ongeveer 15 cm lang. Perfect om vers te eten, te grillen of te 'verpoederen'. Volgens een Turkse vriend was dit de chilipepervariant waar ooit hun bekende chilipoeder kırmızı ('rood') van werd gemaakt. Tegenwoordig wordt daarvoor de Urfa Biber gebruikt.
[Venenka Piperka]
Uit Macedonië komt een gelijkvormig broertje, de Venenka Piperka ofwel de 'groente peper' in de turkse taal.

Wil je deze bijzondere chilipeper eens proberen dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment