Een bijzondere courgette: Shooting Star F1

Courgettes (Cucurbita pepo) zijn lid van de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) en is daarmee een broertje van bekende vruchten zoals augurk, komkommer, meloen en pompoen.

De oorsprong van de courgette kan gevonden worden in Mexico. Daar werd hij waarschijnlijk al 10,000 jaar geleden voor het eerst getemd, al werd hij in eerste instantie geteeld voor de zaden. De vroege courgettes hadden namelijk maar weinig vruchtvlees. Na verloop van tijd kreeg hij door menselijke selectie steeds meer heerlijk vruchtvlees en verspreidde het gewas zich over het hele Amerikaanse continent. Nadat Columbus zijn eerste stappen op Amerikaanse bodem had gezet kwam hij al snel in aanraking met de courgette. Zaden werd mee naar huis genomen en al snel werden courgettes op het Iberisch schiereiland op grote schaal verbouwd.
De courgette is in Nederland en België lange tijd een wat ondergeschoven kind geweest. In zuidelijker streken was courgette echter een veelgebruikt ingrediënt. De laatste jaren wordt courgette ook in ons land meer en meer geconsumeerd vanwege diens gezonde effecten op het menselijk lichaam. Courgettes leveren slechts 28 calorieën per 100 gram en bevat verder behoorlijke hoeveelheden folaat, kalium en provitamine A.

Hoewel de familie oorspronkelijk uit tropische oorden stamt,  kunnen courgettes ook in ons gematigde klimaat succesvol opgroeien. Een leuke variëteit om mee te beginnen is de Shooting Star F1, een klimmende courgette die een overvloed aan lange, slanke, heerlijk smakende gele vruchten produceert.

Doordat deze courgette omhoog te leiden is langs een klimrek en daardoor minder ruimte inneemt dan een klassieke courgettesoort is hij zeer geschikt voor de kweek in vierkante moestuinbakken en in kleinere tuinen. Zet minstens 3 planten bij elkaar om de bevruchting te bevorderen.

Wil je deze courgette eens proberen dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment