Een bijzondere pruim: Reine Claude

Een limonade uit vroeger tijden. Misschien herinnert u het zich nog, die groene limonade met de prachtige naam 'Reine Claude'? Het product bestaat nog steeds en is in iedere supermarkt verkrijgbaar.
Reine Claude is een heel oud pruimenras, dat minimaal uit de 16e eeuw stamt. Zijn naam dankt deze pruim aan de Franse koningin Claude (1499-1524), ooit de echtgenote van François I (1494-1547). Hoewel ze al op 24-jarige leeftijd stierf, had ze haar man zeven kinderen geschonken, waarvan er slechts een tweetal 30 jaar oud werden. Eentje daarvan was Henri II (1519-1559), de latere koning van Frankrijk.

Hoewel koningin Claude weinig meer heeft bereikt dan het zijn van gemalin des konings, is haar naam toch een begrip gebleven als gevolg van het naar haar genoemde pruimenras.

Men gelooft dat de Reine Claudes (Prunus domestica) tijdens haar leven voor het eerst werden geïmporteerd uit Armenië, al zijn ze in het hele Midden-Oosten een delicatesse. In Armenië en het aangrenzende Turkije stond de pruim bekend als canerik.

De eerste bomen werden aangeplant nabij het Franse plaatsje Moissac, gelegen in de zuidelijke regio Occitanië. Daar produceren de bomen nog steeds die originele groene pruimen, de Reine Claude Verte. In Engeland zijn ze omstreeks 1724 door Sir Thomas Gage geïntroduceerd, vandaar de Engelse benaming Green Gages.
De groene (en tegenwoordig ook) rode pruimen rijpen af van half tot eind augustus. De Reine Claude is maar een kleine pruim met doorsnede van niet meer dan vier centimeter. Ze smaken mildzuur, zijn sappig en hebben stevig vruchtvlees. Sinds de zestiende eeuw zijn er een aantal rassen ontstaan, vermoedelijk door toevallige kruisingen met plaatselijke rassen. Nu zijn er dus rassen met welluidende namen als Reine Claude d'Althan, Reine Claude d'Oullins en de al genoemde Reine Claude Verte. Zie hier voor een beschrijving van de soms zeer zeldzame rassen.

Behalve dat het pruimensap als basis kan dienen voor heerlijke limonadesiroop of ranja, zijn de pruimen ook bijzonder geschikt voor het maken van confitures.

No comments:

Post a Comment