[Recensie] Das Scharfschmecker Kochbuch

Harald Zoschke is de schrijver van een aantal succesvolle boeken over chilipepers. Zijn meest bekende boek is 'Das Chili Pepper Buch', maar ook zijn boek 'Chili Barbecue' bleek zo succesvol dat het zelfs in het Italiaans vertaald is.

Lange tijd heeft Zoschke gedacht om een – jawel – derde versie van 'Das Chili Pepper Buch' uit te brengen waarin hij een aantal recepten voor pittige gerechten zou kunnen opnemen. Dat bleek niet haalbaar omdat hij simpelweg veel teveel heerlijke gerechten uit vrijwel alle werelddelen heeft verzameld. Het boek zou gewoon te dik worden.
En dus ontstond het plan om een apart boek te gaan schrijven met daarin een collectie van recepten voor gerechten die variëren van mild tot vurig. Is hij in die opzet geslaagd? Mijn conclusie is dat 'Das Scharfschmecker Kochbuch' in een duidelijke behoefte zal voorzien.

De meeste kookboeken (en sites) focussen zich slechts op een bepaalde keuken, maar vergeten daarbij gemakshalve dat elders ter wereld ook pittige gerechten op het menu staan. Als je dus van de smaak en de pittigheid van chilipepers houdt, dan is het volstrekt onbelangrijk of een gerecht uit Indonesië, Thailand, Italië, Griekenland, het Caraïbisch gebied of de zuidwestelijke streken van de USA (TexMex) afkomstig is. Waar het om gaat is het effect en de smaak van die gerechten.

'Das Scharfschmecker Kochbuch' staat boordevol heerlijke gerechten en zelfs fantastische pittige alcoholische mixen ontbreken niet in het boek. Mijn conclusie is dat 'Das Scharfschmecker Kochbuch' onmisbaar zal zijn voor iedere chilihead, zoals de Engelstalige wereld dat noemt.

No comments:

Post a Comment