Chilipeper en Gekleurd Zweet

Chromhidrosis wordt ook wel 'gekleurd zweet syndroom' genoemd. Het is een zeldzame aandoening die gekarakteriseerd word door de afscheiding van gekleurd zweet. Het probleem wordt veroorzaakt door het neerslaan van lipofuscine in de zweetklieren. Lipofuscine is de naam die gegeven wordt aan piepkleine geelbruine korreltjes pigment, die in diverse organen worden aangetroffen. De verschillende stadia van oxidatie van deze pigmentkorreltjes zorgen voor diverse kleuren zweet.
Gevallen van rood, blauw, geel, groen, roze en zelfs zwart zweet zijn gerapporteerd. Gewoonlijk zullen de zweetklieren in de oksels en op het gezicht het verkleurde zweet afscheiden.

Voor de behandeling van chromhidrosis zijn maar een paar opties mogelijk. Eentje daarvan is botox, maar de meer aanvaarde behandeling is de toepassing van capsaïcinecrème[1]. Je moet echter wel rekening houden met het feit dat je de rest van je leven moet blijven smeren, want als je stopt komt het probleem na een dag of twee weer terug[2].

[1] Boyd et al: The role of capsaicin in dermatology in Progress in Drug Research – 2014
[2] Marks: Treatment of apocrine chromhidrosis with topical capsaicin in Journal of the American Academy of Dermatology – 1989

No comments:

Post a Comment