Chilipepers en Borstkanker

Het werkzame stofje in chilipepers, capcaïcine, lijkt niet alleen voor pittigheid te kunnen zorgen, maar remt ook de groei van borstkankercellen[1]. De pittigheid van chilipepers is het gevolg van het feit dat de capsaïcine in een receptor past die pijn doorgeeft naar onze hersenen. Deze receptor, de TRPV1, zit – onder andere – in de slijmvliezen van je mond. Zie het als een valse sleutel die in een slot past. Je voelt dus wel degelijk pijn, maar er is geen weefselbeschadiging.
Via Transient Receptor Potential (TRP)-kanaaltjes worden die pijnsignalen verstuurd middels calcium- en natriumionen. Van deze kanaaltjes was al langer bekend dat ze kankercelgroei kunnen beïnvloeden[2]. De agonist van TRPV1, capsaïcine, is in staat om celdood (apoptose) te veroorzaken en bovendien de groei van kankercelgroei te remmen door de celdeling te stoppen, terwijl gezonde cellen onbeschadigd blijven[3].

In het hierboven beschreven onderzoek werd vastgesteld dat TRPV1 aanwezig was in de borstkankercellen van negen verschillende patiënten. Het team stelde deze celculturen bloot aan capsaïcine. Het bleek dat veel kankercellen de behandeling niet overleefden en dat de overblijvende kankercellen zich langzamer deelden. Wat betekent dat hun vermogen om uit te zaaien - de metastase - belemmerd werd.

Het grote probleem is natuurlijk om de capsaïcine op de plaats van bestemming te krijgen. De wetenschappers dromen over nieuwe geneesmiddelen om die TRPV1-receptor in te schakelen.

Eerdere onderzoeken hadden al aangetoond dat het synthetische arvanil, dat chemisch verwant is aan capsaïcine, effectief is tegen hersentumoren in muizen[4]. Als gevolg van bijwerkingen is het middel echter niet goedgekeurd voor mensen.

[1] Weber et al: Expression and functionality of TRPV1 in breast cancer cells in Breast Cancer – Targets and Therapy – 2016. Zie hier.
[2] Bödding: Proteins and cancer in Cell Signal – 2007
[3] Shapovalov et al: Role of TRP ion channels in cancer and tumorigenesis in Seminars in Immunopathology – 2016
[4] Stock et al: Neural precursor cells induce cell death of high-grade astrocytomas through stimulation of TRPV1 in Nature Medicine – 2012

No comments:

Post a Comment