Chilipeperzaden: F1 Hybriden

Ieder voorjaar moet je opnieuw de keus maken welke chilipepers (of tomaten) je het komende seizoen wilt gaan kweken. Vervolgens speur je op de online webshop naar leuke zaden. Welke chilipepers wil je dit jaar? Extra scherp? Extra kleurig of juist een ras dat prachtige grote chilipepers oplevert die je kunt vullen met allerhande smakelijke toevoegingen?

Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden dat het echt lastig is geworden om je keuze te maken. Een aanduiding, die je ook nog eens tegen kan komen, is de term 'F1' of 'F1 hybride'. Wat betekent zo'n aanduiding?
F1 hybriden zijn chilipeperrassen die speciaal werden gekweekt ten behoeve van een bepaalde eigenschap. Soms zijn ze pittiger dan hun voorgangers of leveren meer productie op, maar het kan ook zijn dat het ras minder vatbaar is gemaakt voor bepaalde ziekten of schimmels dan hun voorgangers.

De ouderplanten van deze soorten worden geselecteerd op een aantal factoren en alleen de beste resultaten maken kans om uiteindelijk een F1 hybride te worden. F1 staat voor alle nakomelingen van ouderplanten uit de eerste generatie. Ook zou je van F1 hybriden niet opnieuw zelf zaden moeten nemen. Dat zou meestal resulteren in zwakke planten, anders dan de variëteit die je hebt gekocht. Je zult dus nooit meer de sterke hybride terugkrijgen als je de zaden oogst om ze het jaar daarop te willen zaaien. Hybriden zijn zo gemaakt dat je elk jaar opnieuw zaden moet kopen om de beste resultaten te krijgen.

Een voorbeeld is de Gypsy F1. Deze variëteit is een krachtige en makkelijke plant. De oogst is vroeg en de plant kent een hoge opbrengst aan pepers. De vruchten hebben een lekkere smaak en zijn 8-10 cm lang en 5-8 cm in doorsnee. De planten worden 50 cm hoog en zijn bestand tegen het tabaksmozaïekvirus. De Gypsy F1 doet het goed in zowel warme als koude klimaten.

Wil de Gypsy F1 dit jaar eens proberen dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment