Een bijzondere aardappel: Vitelotte

Wij Nederlanders worden in het buitenland gezien als een volk van aardappeleters. Die beschrijving is al decennia niet meer geheel waar, want we hebben de buitenlandse keukens met passie omarmd. De pittige Indische keuken, de Mediterrane pasta's, de scherpe Caraïbische gerechten strijden tegenwoordig allemaal om een plekje op ons bord.

De aardappel (Solanum tuberosum) is eigenlijk maar saai. Er zijn natuurlijk wel een paar variëteiten en die worden gemakshalve maar droogkokend of kruimelig genoemd. Maar, zo denk je dan al snel, er is niets nieuws onder zon.
Maar niet alle aardappels lijken op onze piepers. Er bestaan soorten die paars of blauw van kleur zijn. Eentje daarvan is de Vitelotte, ook wel bekend als Vitelotte noire, Négresse or Truffe de Chine.

Hoewel zijn diverse namen doen vermoeden dat deze aardappel zwart van kleur moet zijn is hij echter dieppaars of blauwviolet. Die opvallende kleur is het gevolg van natuurlijke pigmenten die de naam anthocyanines dragen en dat zijn dezelfde kleurstoffen die ook rode kool of cranberry's hun gezonde kleur geven.

Nee, ondanks zijn Franse naam is de Vitelotte uiteraard niet een in Frankrijk ontwikkelde aardappel. In het Peruaanse deel van het Andesgebergte hebben de Inca's de aardappels al 6,000 jaar geleden voor het eerst in cultuur gebracht. Daar ontdek je nog steeds de grote diversiteit van de natuur en kun je aardappelrassen aantreffen in alle vormen, maten en kleuren. Ook de dieppaarse aardappel (Solanum andigenum) ligt daar rond het hooggelegen Titicaca Meer gewoon op de markt, al valt hij in Peru natuurlijk niet op tussen al die andere kleuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten