Paprikazaden te gebruiken als grondstof

Paprikazaden bevatten een breed scala waardevolle plantenstoffen. Daardoor kunnen deze zaden nog benut worden voor diverse toepassingen. Deze conclusie trokken studenten van Wageningen Universiteit in een verkenning naar nieuwe afzetmogelijkheden voor deze reststroom van het groentesnijbedrijf Heemskerk BV.

Op verzoek van Kenniscentrum Plantenstoffen en Heemskerk BV heeft een internationale groep studenten van Wageningen Universiteit - als onderdeel van hun MSc programma - onderzoek gedaan naar inhoudsstoffen en toepassingsmogelijkheden van paprikazaden. Paprikazaden zijn een restproduct van groentesnijbedrijven en worden momenteel voor een belangrijk deel als veevoer afgezet.
Uit de literatuurstudie komt naar voren, dat deze zaden relatief hoge concentraties van de essentiële aminozuren lysine, threonine en tryptophaan bevatten. Daarnaast vormen de zaden een belangrijke bron van vezels en mineralen zoals calcium en magnesium.

Paprikazaden bevatten ook hoge concentraties linolzuur, een meervoudig onverzadigd en essentieel vetzuur, en oleïne , een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. De olie van paprikazaden bevat tevens een hoog gehalte aan tocopherol (vitamine E) en carotenoïden.

Conclusie is dat paprikazaden een waardevolle aanvulling vormen in het segment van o.a. pompoen- en watermeloenzaden en de toepassing daarvan in diverse food- en feedproducten. Daarnaast bevatten paprikazaden waardevolle componenten voor health, cosmetica en groene gewasbescherming. Nader onderzoek is nodig of hiervoor een rendabele business case kan worden ontwikkeld.

Voor meer informatie kunt u hier contact opnemen met het Kenniscentrum Plantenstoffen.

No comments:

Post a Comment