Chilipeper als verfverwijderaar?

Op sommige kwakzalverssites wordt gemeld dat de capsaïcine, de werkzame stof in chilipepers in staat is om verf te verwijderen. Een Nederlands voorbeeld was (tot augustus 2015) hier te vinden op de site van Juglen Zwaan, orthomoleculair therapeut (tsja), die 'zichzelf heeft genezen door gezonder te gaan leven'. Zoals zo vaak onderzoeken dit soort mensen nooit hun claims en daardoor lichten ze hun goedgelovige volgers voortdurend valselijk voor.

Nee, capsaïcine als verfafbijtmiddel is een bekend broodje aap ofwel een hoax. Capsaïcine is door de chilipeperplant ontwikkeld om zoogdieren de illusie van pijn te geven, waardoor ze het wel uit hun hoofd laten om van de plant te vreten. Het stofje past precies in de pijnreceptoren in de slijmvliezen, waardoor je brein wél het signaal doorkrijgt, maar er geen enkele schade in het weefsel ontstaan is. Vogels zijn wel nuttig voor die chilipeperplant om de zaden te verspreiden en die hebben een andere pijnreceptor. Daar past de capsaïcine niet in en daarom voelen vogels geen pijn.
Chemisch bekeken bezit de capsaïcine geen enkele eigenschap die enig effect op verf heeft of kan hebben. Wel heeft die capsaïcine enig effect op de groei van micro-organismen, zoals virussen of schimmels. Sommige eigenaren van boten geloven dat dat effect ook gebruikt kan worden om aangroeisel op het onderwaterschip tegen te gaan en gooien een flesje Tabasco door hun anti-fouling verf. Het zal je niet verbazen dat de grote verffabrikanten dit middel nooit hebben getest.

Als je zelf even nadenkt dan snap je dat uiteraard ook wel. Sommigen doen dat niet en noemen zich orthomoleculair therapeut. Overigens heeft Juglen Zwaan zijn artikel natuurlijk weer gewoon overgeschreven van een Engelstalige website. Zie hier. Zonder enige bronvermelding. Uiteraard.

Update: Zwaan heeft de hele bijdrage verwijderd. Mogelijk dat de originele schrijver bezwaar heeft gemaakt tegen het plaatsen. Ik geloof namelijk niet in het voortschrijdend inzicht van hem.

No comments:

Post a Comment