[Recept] Vietnamese dipsaus

Nước mắm pha (vert: gemengde vissaus) is de meest bekende dipsaus op basis van vissaus. Deze dipsaus stamt uit Vietnam en is in vrijwel alle gevallen tegelijkertijd zoet, zuur, zout en pittig van smaak.

In Vietnam bestaan wat regionale variaties. In het noorden van het land voegt men bouillon van varkenslende en garnalen (tôm he) aan de dipsaus toe. In centraal Vietnam houden ze meer van een wat minder verdunde versie en voegen minder water aan hun Nước mắm pha toe. Zuid-Vietnamezen gebruiken vaker palmsuiker als zoetmaker.

Hieronder leest u meest eenvoudige versie van Nước mắm pha.
Ingrediënten:
- een deel vissaus
- een deel suiker
- twee delen water
- sap van een citroen
- twee fijngehakte chilipepers, veelal de lokale Bird's Eye
- een fijngesneden knoflook
- (optioneel) rijstazijn
- (optioneel) een fijngesneden wortel
- (optioneel) een fijngesneden groene papaya

Meng alle ingrediënten en de dipsaus is gereed voor gebruik. Soms wordt Nước mắm pha eerst verwarmd om de suiker sneller te laten oplossen. Daarna wordt de dipsaus weer gekoeld.

No comments:

Post a Comment