[Recept] Chtipiti - Griekse kaasspread

[Gastcolumn van Stavros Topaltzikis]

Chtipití is een heerlijke pikante kaasspread, favoriet bij mijn vrienden en familie. Wanneer u deze mezze maakt heeft u gegarandeerd succes. Het is gemakkelijk (van te voren) te maken en weer eens iets heel anders. Chtipití komt oorspronkelijk uit het noorden van Griekenland, maar kom je tegenwoordig in geheel Griekenland tegen in verschillende variaties. Hier het recept van mijn favoriete Chtipití:
Ingrediënten:
200 gram Griekse fétakaas (bijvoorbeeld Dodoni)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 volle theelepels oregano
1 kleine gedroogde chilipeper, fijngehakt (te vervangen door 1 theelepel chilivlokken of mespunt cayennepeper)
1 theelepel poedersuiker
4 eetlepels extra vierge olijfolie, onze olijfolie dus
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels crème fraîche (slagroom kan ook)
versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Prak de fétakaas fijn met een vork. Meng er de knoflook, oregano, spaanse peper, suiker en olijfolie door. Doe dit mengsel in de keukenmachine, maar hou ongeveer 2 eetlepels achter welke je aan het eind toevoegt aan de uiteindelijke spread, wat een leuk effect geeft (als je geen keukenmachine hebt, doe je het mengsel in een kom, die ruim genoeg is om goed in te kunnen roeren). Doe nu het citroensap en de crème fraîche erbij en pureer het tot een bijna gladde spread (als je geen keukenmachine hebt doe je dit met een vork). Meng het met de achtergebleven Chtipití, maak op smaak met versgemalen zwarte peper en klaar is uw Chtipití.
Heerlijk met donker (geroosterd) brood, turks brood of als dip voor rauwe groenten, zoals paprika, wortel en komkommer.
Erg lekker hierbij is een glas Mavrodaphne, een soort Griekse port, van oorsprong een dessertwijn, echter ook heerlijk als begeleider van hapjes en als aperitief. Smullen maar!

Chtipití is ongeveer een week afgesloten houdbaar in de koelkast. Houd er rekening mee dat de Chtipití pittiger wordt naarmate tijd verstrijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten