Een bijzondere chilipeper: Santaka

De Santaka (ook bekend als Asian Hot) is een zogenaamde heirloom uit Japan, een ras dat slechts binnen een bepaalde familie, dorp of streek beschermd wordt verbouwd. Deze variant behoort tot de Capsicum annuum. De Santaka bereikt een waarde van zo'n 55,000 op de Schaal van Scoville.

In Japan is de Santaka bekend vanwege diens hete en kruidige smaaksensatie. Ze zijn slechts twee centimeter lang. De Santaka wordt in Japanse wokgerechten dun gesneden toegevoegd. Ook bestaan er recepten die doen denken aan frisse salsas.
Al zou je niet van chilipepers in je gerechten houden, dan is de decoratieve waarde van de Santaka zo groot dat je hem graag in je tuin of huis zou willen hebben. De plant kan tot een hoogte van 60 centimeter uitgroeien. De kleine chilipepers zijn zogenaamd mirasol: ze staan rechtop en verkleuren van groen naar dieprood. Het velletje is dun en gerimpeld. Gemiddeld zal een plant 150 chilipepertjes opleveren.

Naast de Santaka wordt er in Japan een andere variant verbouwd, de Hontaka. Beide chilipepers zijn door Japanse emigranten meegevoerd naar Peru, waar een grote Japanse gemeenschap leeft. De cirkel is dan weer rond. De chilipeper is de hele wereld omgereisd en eindelijk weer thuis.

Wil je eens proberen om enkele van deze bijzondere chilipepers op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment