Een bijzondere chilipeper: Cheiro roxa

De Cheiro roxa is een zeer zeldzame chilipepervariëteit die lang versopt is gebleven in de bijkans ondoordringbare jungle van Brazilië. De naam Cheiro roxa is Portugees (want die taal spreken ze immers in Brazilië) voor ‘paarse peper’.
[Foto: peperzaden.nl]

Deze chilipeper behoort tot de Capsicum chinense en is dus een direct familielid van de Habanero’s. De Cheiro roxa is echter iets minder pittig dan die Habanero’s. Terwijl de Habanero’s een waarde van 325,000 SHU kunnen bereiken op de bekende Schaal van Scoville, haalt de Cheiro roxa ‘slechts’ waarden die liggen tussen de 100,000 en 150,000 SHU. Voor het merendeel van de mensen is dat scherp genoeg, maar de kracht van de Cheiro roxa ligt mede in het feit dat deze chilipeper een heerlijke frisse, fruitige smaak heeft. Natuurlijk hebben ook Habanero’s een geur en smaak die doet denken aan citrusvruchten, maar de Cheiro roxa heeft ook een wat frissere bijsmaak.

De Cheiro roxa is een van de aantrekkelijkste chilipepers die er bestaan: de chilipeper zelf verkleurt gedurende het rijpingsproces van donkerpaars naar rozepaars. De plant is zeer productief met tientallen kleine chilipepers die een doorsnede hebben van zo’n 2.5 centimeter. De plant zelf zal tot ongeveer een meter hoogte groeien. Kenners noemen hem zeer geschikt als bonsai.

Wil je eens proberen om enkele van deze bijzondere chilipepers op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment