Wat betekenen de strepen op mijn Jalapenos?

Waarschijnlijk is het geen onderwerp waarover u enige nachtrust zult gaan verliezen, maar zo af en toe wordt de vraag door iemand aan mij gesteld wat de strepen op hun Jalapeños betekenen. Niemand hoeft zich zorgen om deze Jalapenos te maken, want de strepen zijn niet het gevolg van een ziektebeeld of aantasting door vraatzuchtige insecten.
De strepen vormen zich doordat de vrucht zo snel gegroeid is dat de epidermis (de buitenste ‘huidlaag') het niet meer bij heeft kunnen houden. Bij mensen noemen we het striae ofwel zwangerschapsstrepen en is het littekenweefsel. Bij de Jalapeño is dat precies hetzelfde, maar in de plantenwereld bestaat het littekenweefsel uit kurk.

De strepen kunnen zowel horizontaal als verticaal ontstaan, zelfs op een en dezelfde chilipeper.

Op de smaak of kwaliteit van de chilipeper hebben de strepen geen enkele invloed. Wel betekent het dat de plant heeft blootgestaan aan groeistress en we weten dat iedere vorm van stress de extra aanmaak van capsaïcine zal bevorderen. Jalapeños met strepen zijn dus mogelijk iets pittiger van smaak dan soortgenoten zonder strepen.

No comments:

Post a Comment