Sriracha: Een Amerikaanse droom

David Trân is een perfect voorbeeld van een Amerikaanse droom die is uitgekomen. In december 1979 stapte hij als Vietnamese bootvluchteling platzak op Amerikaanse bodem. In Vietnam teelde en verwerkte hij chilipepers tot een chilisaus, die hij verkocht op de markt van Long Binh, een stad iets ten noorden van Saigon.

Al snel stichtte hij Huy Fong Foods in Rosemead (California) en het enige product dat hij daar ging produceren was Sriracha, een superpittige chilisaus. Het recept is onveranderd sinds de introductie, maar de chilipepers zelf zijn ietwat aangepast om de pittigheid iets te verminderen, al zegt het bedrijf zelf dat de keuze te maken had met het feit dat de serranopepers lastiger te oogsten waren. In plaats van Serranopepers worden nu Jalapeños gebruikt.
Het succes van de Srirachasaus was overdonderend en het bedrijf produceerde in 2010 meer dan 20 miljoen flacons Sriracha per jaar, resulterend in een geschatte omzet van $60 mln. Het bedrijf doet niets aan reclame-uitingen, beantwoordt niet of nauwelijks mails, en is misschien mede daarom wel zo succesvol.

De immer groeiende verkopen van de Srirachasaus noopten het bedrijf tot uitbreiden en in 2010 opende Huy Fong Foods een splinternieuw bedrijfsgebouw in Irwindale (California). De geslotenheid kwam het bedrijf nu echter niet goed uit omdat het plotselinge klachten regende van buurtbewoners die klaagden over stekende ogen en loopneuzen omdat men tijdens de bouw onvoldoende filters had aangebracht om de scherpe geur van de Jalapeños tegen te gaan.

Na een aantal rechtzaken, waarin David Trân halsstarrig volhield dat zijn bedrijf failliet zou gaan indien het tot sluiting gedwongen zou worden, besliste een rechter in november 2013 dat het genoeg was geweest en de sluiting werd geëist. De jaarproductie van de saus was toen al gereed.

No comments:

Post a Comment