Een bijzondere chilipeper: Carolina Reaper

Het moet een blije dag geweest zijn bij de Puckerbutt Pepper Company in Rock Hill (South Carolina, USA) toen ze in 2013 bericht ontvingen van The Guinness Book of World Records. Hun Carolina Reaper was vanaf dat moment officieel de heetste chilipeper ter wereld met een pittigheid van gemiddeld 1,569,383 Scoville Heat Units (SHUs). Die gemiddelde score betekent ook dat er uitschieters naar boven waren en de hoogst gemeten waarde van een individuele Carolina Reaper was eentje boven de 2,200,000 SHUs.
Kweker Ed Currie – what's in a name – wordt niet voor niets Smokin' Ed genoemd. Hij heeft een passie voor pittige chilipepers, die mede is ontstaan door zijn inzicht dat onder bewoners van landen waar pittige gerechten op het menu staan minder ziekten als hartkwalen en kanker voorkomen.

De Carolina Reaper is een Capsicum chinense en is een hybrid van verschillende bestaande superhete chilipepersoorten, al wil Ed Currie niet de precieze familieleden bekendmaken. Hijzelf meldt dat deze chilipeper een kruising is tussen een La Soufriere chilipeper van het Caraïbische eiland St. Vincent en een Pakistaanse Naga Viper. Die La Soufriere blijkt echter 'gewoon' een plaatselijke habanero te zijn.

Mensen, die het hebben aangedurfd om de Carolina Reaper te proeven, beschrijven een fruitige smaak met in het begin een wat zoetige beet, maar dat wordt vrijwel onmiddellijk vervangen door het gevoel dat je gesmolten lava in je mond hebt.

De Carolina Reaper neemt de koppositie over van de Trinidad Moruga Scorpion, die afkomstig was van het Moriga, een district op het Caraibische eiland Trinidad. De Trinidad Moruga Scorpion behaalde een gemiddelde score van zo'n 1.2 miljoen.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken, dan kun je hier hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten