Chilipeper, thee en oxidatieve stress

We horen het tegenwoordig zo vaak: het eten van verse groenten en fruit is noodzakelijk omdat die zoveel anti-oxidanten bevatten. Voorbeelden van anti-oxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E en polyfenolen uit planten. Vaak zijn deze stoffen ook ontstekingsremmend en zorgen er voor dat het verouderingsproces van het lichaam kan worden vertraagd. Maar ook het ontstaan van chronische ziektebeelden, waaronder kanker en hart- en vaatziekten kan bij voldoende inname mogelijk worden voorkomen.
[Foto: www.annikatempleton.com]
Nu was al bekend dat zowel chilipepers als groene thee veel anti-oxidanten bevatten en onderzoekers[1] hebben eens onderzocht wat het effect van een combinatie van die twee voedingsmiddelen zou zijn. Ze maakten een voedingssupplement van een groene theeconcentraat (TeaFense™) en vermengden dat met chilipeperpoeder (Capsol-T™) in een poging om de oxidatieve stress te verminderen met als uiteindelijk doel de eliminatie van kwaadaardige cellen.

De resultaten waren duidelijk: de mix van groene thee en chilipeper verminderde de waarden van de oxidatieve stress met meer dan 50%, terwijl groene thee alleen niet verder kwam dan een vermindering van 15%.

Het is misschien maar een aanwijzing, maar wel een interessante aanwijzing.

[1] Fornet et al: Oxidative stress reduced by a green tea concentrate and capsicum combination: synergistic effects in Journal of Dietary Supplements - 2013

No comments:

Post a Comment