Een leuke surprise tijdens de wintermaanden

Gedurende de wintermaanden heeft Albert Heyn het plantje zelfs al opgenomen in het assortiment: bergthee (Gaultheria procumbens). Het plantje is familie van de heide (Ericaceae) en is inheems in het noordoosten van Noord-Amerika. Men verkoopt het in Nederland omdat het in de donkere maanden een troostrijk gevoel geeft door zijn frisrode bessen. Mensen, die zich wat meer laten leiden door wat de natuur hun biedt, gebruiken de gekneusde bladeren ook als thee en de bessen zijn eetbaar.
[Foto: bergthee/eastern teaberry]
Tot zover, zo zul je denken, is er geen probleem. Klopt. De problemen ontstaan soms pas in het voorjaar wanneer mensen de planten in hun tuin zetten. Dan blijkt plotseling dat de eastern teaberry, zoals hij in ons land officieel in botanische kringen wordt genoemd, in staat is om ook in het wild te overleven. Kennelijk eten vogels de bessen en verspreiden de zaden. Een nieuwe exoot is vervolgens toegevoegd aan onze flora.

Maar als je geen nieuwe exoot in Nederland wilt introduceren en toch een vriend, familie of geliefde een troostrijke plant wilt schenken, dan heb ik de oplossing. Geef ze een decoratieve chilipeper cadeau. Een prachtig voorbeeld is de 'Explosive ember' met prachtige paarse bladeren en chilipepers die verkleuren van donkerpaars, via oranje en uiteindelijk naar fel rood.
[Foto: Explosive ember]
Alle chilipepers zijn eetbaar en dus ook alle als decoratief verkochte variëteiten. Dus je geeft een chilipeperplant met prachtige veelkleurige chilipepers cadeau en de ontvanger kan ze uiteindelijk ook nog eens oogsten en verwerken in heerlijk pittige gerechten.

De 'Explosive ember' is te koop in tuincentra, maar als je zelf eens wilt wilt proberen de bijzondere chilipeper op te kweken, kun je hier de zaadjes kopen.

No comments:

Post a Comment