Chilipepers en pijn [2]

Al eerder schreef ik hier over het pijnstillend effect van capsaicïne, het werkzame bestanddeel in chilipepers.

Van deze capsaïcine wordt al langer gedacht dat het in de toekomst misschien wel kan worden ingezet als een volstrekt natuurlijke wijze van verdoving doordat de capsaïcine de natrium-ionkanalen in de zenuwen blokkeert waardoor die zenuwen niet meer in staat zijn het pijnsignaal naar de hersenen door te geven.

Wetenschappers vonden dat het tijd werd om te onderzoeken of de capsaïcine, behalve de verdovende werking, misschien ook een ontstekingsremmende werking kon hebben dat vergelijkbaar zou zijn met die van niet-steroïde ontstekingsremmers annex pijnstillers, de zogenaamde NSAIDS ofwel nonsteroidal anti-inflammatory analgesics.
Laboratoriumratten werden als objectief proefpersoon aangenomen en het onderzoek werd uitgevoerd met capsaicïne, de ontstekingsremmer diclofenac en een placebo.

Het bleek[1] dat capsaicïne zulke goede ontstekingsremmende eigenschappen had dat het effect vergelijkbaar was met diclofenac. Met andere woorden: chilipepers vertonen zowel pijnstillende als ontstekingsremmende effecten en dat is een positieve zaak omdat van diclofenac bekend is dat het een behoorlijk risico op maagklachten geeft door het dunner worden van het maagslijmvlies. Dat is dan ook de reden dat vaak een maagzuurremmer als omeprazol wordt voorgeschreven.

Overigens heeft diclofenac ook nog een eens dodelijk effect op gieren in India, maar dat is een ander verhaal. Zie daarvoor hier.

[1] Jolayemi et al: Comparative anti-inflammatory properties of Capsaicin and ethyl-acetate extract of Capsicum frutescens linn [Solanaceae] in rats in African Health Sciences -2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten